Doe moeilijk om het makkelijk te krijgen – voordelen van start architectuur

Doe moeilijk om het makkelijk te krijgen – voordelen van start architectuur

Hoe groter een datawarehouse wordt des te moeizamer is het om het onder controle te houden. Ieder slordigheidje uit het verleden krijgt een eigen leven en vele beheeruren moeten worden ingezet om het systeem draaiende te houden. Ook het herstellen is moeizaam. Het Datawarehouse is hard gegroeid en een wijziging betekent dan vaak dat vele miljoenen records opnieuw geladen moeten worden.

Een voorbeeld hiervan zie je bij BEx variabelen. De standaard plaats ( ZXRSRU01) waar de ABAP code staat is een hele lange lijst met variabelenamen geworden. Als één ontwikkelaar lang bezig is in de testomgeving, dan moeten anderen wachten tot zij ook hun variabele naar productie kunnen brengen. Verder kan één variabele met een programmeerfout in één klap alle variabelen onderuit halen.

Om deze problemen te voorkomen is zinvol om vooraf te investeren in het opzetten van een ABAP OO structuur . Bij BEx variabelen kun je gebruik maken van ABAP objecten. Het kost even wat moeite om het in te richten, maar uiteindelijk pluk je hiervan jarenlang de vruchten.

Voordelen zijn :

  • Eenvoudige implementatie omdat je al een hele structuur cadeau krijgt (inheritance)
  • Een duidelijke structuur waar je in kunt werken
  • Geen onderlinge afhankelijkheid tussen variabelen
  • Geen overbodige parameters bij het doorlopen van de stappen
  • Tracing / Debugging is heel eenvoudig

Deze voordelen heb ik overgenomen van de SCN blog van Hendrik Brandes (link niet meer beschikbaar).

Maar het punt is dit. Door eerst moeilijk te doen (de hele ABAP OO structuur opzetten) maak je het je zelf makkelijk. Nieuwe projecten kunnen hun eigen variabelen opzetten en hebben geen last meer van elkaar. Maar je kunt ook centraal overzien wat er aan variabelen ontwikkeld is. Bovendien is de code per variabele omkapseld waardoor eventuele problemen afgevangen worden.

Naar mate een datawarehouse groeit kom je steeds vaker situaties tegen waar onderdelen tegen elkaar aan schuren. Door dit soort extra structuren als startarchitectuur gelijk in te voeren hou je het beheersbaar.  Zorg er dan direct voor dat dit ook voor de projecten voordelen biedt. Als je een dergelijk ABAP object door een eenvoudige verwijzing onmiddellijk kunt gebruiken dan heeft niet alleen het SAP BW beheer er voordeel van. Het project kan dan ook snel door. Daarnaast is het niet zo afhankelijk van andere wijzigingen.

Leon Huijsmans