SAP BusinessObjects Design Studio 1.6 Preview

SAP BusinessObjects Design Studio 1.6 Preview

SAP BusinessObjects Design Studio 1.6 is sinds 27 november beschikbaar, dus hoog tijd voor een voorproefje! U kunt de volledige roadmap voor Design Studio SAP Design Studio Roadmap vinden. Onderstaand bespreek ik de hoogtepunten van alle nieuwe eigenschappen die we mogen verwachten.

New Scorecard component

Design Studio 1.6 heeft een nieuwe component die we eerder gezien hebben bij Xcelsius (SAP BusinessObjects Dashboards): de Scorecard component of opmaaktabel. Deze component toont meerdere visualisaties op een enkele rij in de tabel. Een tabel toont meerdere van deze rijen, met bijvoorbeeld voor elk producttype of gebied een aparte rij. We kunnen eenvoudige getallen tonen, maar ook grafieken (micro grafieken/trendlijnen zonder x/y-as). Uitzonderingen zoals beschreven in de onderliggende BEx Query kunnen getoond worden als pictogram, kleurcode tekst of kleurcode celachtergrond.

Heel erg handig als je veel prestatie indicatoren op een compacte manier wilt weergeven. Deze component is waarschijnlijk ook erg eenvoudig te ontwikkelen, omdat je nu in plaats van meerdere tekst, tabel, enz. componenten slechts 1 scorecard component nodig hebt om hetzelfde te bereiken.

ds16_1-1024x618

Nieuw: het Spreadsheet component

Deze nieuwe Spreadsheet component is nogal verrassend.  Hij heeft dezelfde functionaliteit als de Crosstab component, dus hij toont gegevens en heeft een besturingsmenu met alle OLAP voorzieningen (filter, sort, enz.). Het verschil is alleen dat je nu gegevens van en naar deze component kunt kopiëren en plakken. Deze optie is bedoeld voor planning scenario’s, waarbij je waardes moet invoeren (de planning template gebruikt ook de Spreadsheet component). Je kunt de data nu dus kopiëren van een Design Studio applicatie naar Excel, daar aanpassingen doen, en de data dan weer terug kopiëren en plakken naar de Spreadsheet component in de Design Studio app en de planning functionaliteit gebruiken om de data op te slaan. De component lijkt ook echt op de bekende spreadsheet omgeving van MS Excel, dus dat is nog een pluspunt. Er staat alleen geen informatie in over het gebruik van formules e.d. zoals we gewend zijn bij Excel.

ds16_2-1024x448

Geo pie charts

In de Geo Map component kun je nu zelf op maat gemaakte pointers (afbeeldingen) gebruiken. Ook kunnen pie charts op de geografische lagen worden uitgezet. Ik raad het gebruik echter af, want pie charts deugen vaak niet. ds16_3-1024x721

Info charts + Chart feeding component

Design Studio 1.6 introduceert een geheel nieuwe grafiek component genaamd Info Chart. De oude grafiek component bestaat ook nog, maar voor nieuwe ontwikkelingen kunnen we beter de nieuwe component gebruiken. De nieuwe Info Chart heeft nieuwe grafische opsommingstekens ((bullet, combo, stacked), een besturingsmenu en ondersteuning voor BEx Query uitzonderingen. Het ondersteunt ook de trellis grafiek voorziening zoals we die kennen van SAP Lumira, waarbij je meerdere versies van dezelfde grafiek kunt krijgen om de verschillende onderdelen van een groep gegevens te laten zien.

De Chart feeding component stelt de gebruiker in staat om zelf een grafiek (Info Chart) op te zetten binnen de runtime.

Het is dus weliswaar wat vreemd dat ze een nieuwe component introduceren in plaats van de oude te updaten, maar, hoe dan ook, meer overeenkomst in opzet en gebruik van de verschillende applicaties (Lumira/Design Studio) is toch positief.

ds16_4-1024x769

Meer besturingsmenu opties in Crosstab/Spreadsheet

Eindgebruikers kunnen nu een aanvullende kolom aan een tabel toevoegen waarin een meetwaarde op een andere manier wordt samengevoegd. Dit zijn de opties:

 • Moving minimum value
 • Moving maximum value
 • Accumulative Sum
 • Accumulative Sum of Rounded Values
 • Accumulative Count of All Values
 • Accumulative Count of All Values that are Not Zero, Null or Error
 • Moving Average
 • Moving average for values that are not zero, null or error
 • Rank number
 • Olympic Rank Number
 • Percentage Contribution

Gebruikers kunnen ook een nieuwe berekende meetwaarde (kolom) creëren gebaseerd op 2 andere meetwaardes. De opties hiervoor zijn:

 • Add
 • Substract
 • Multiply
 • Divide
 • Percentage Difference
 • Percentage Share

In een volgende versie zal een echte formule editor worden toegevoegd. Dus dit is een goede start, maar waarschijnlijk een beetje te beperkt/eenvoudig om echt handig te zijn. De kolomnamen van deze nieuwe kolommen kunnen trouwens wel aangepast worden. Een andere nieuwe mogelijkheid is dat eindgebruikers zelf top/bottom N filters op meetwaardes kunnen creëren.

ds16_5-1024x835

Prototyping

In local mode kan een CSV bestand gebuikt worden om gegevens te laden voor prototyping. Er is zelfs een optie om SAP BW data te downloaden en te gebruiken voor je prototype. Dit is geweldig! In Xcelsius was dit altijd een belangrijke voorziening waarin gemakkelijk dummy data in de spreadsheet konden worden ingevoerd om dan snel een mooi dashboard prototype te maken.

Geïntegreerde CSS editor

In plaats van de noodzaak om Notepad ++ of een andere CSS editor te gebruiken en het bestand na iedere aanpassing handmatig te uploaden naar het BI Platform, kunnen we nu eindelijk het aangepaste CSS bestand opmaken en uploaden/updaten vanuit de Design Studio client tool.

ds16_6-1024x900

Diversen

Dit staat al heel lang op mijn wensenlijst: Drag & Drop tussen het Navigatie Panel en de Crosstab of Spreadsheet component is eindelijk beschikbaar. Dit betekent dat de functionaliteit zoals we die kennen van BEx Web/Analysis nu volledig vervangen kan worden door een Design Studio applicatie.

ds16_7-1024x664

De export functionaliteit is enigszins verbeterd: Export naar PDF ondersteunt nu multi-panels en Export to Excel/CSV omvat hiërarchieën.

Er zijn nog 2 nieuwe componenten die we kennen van SAP BusinessObjects Dashboards: Timer en Tree component. De Timer component kan scripts met vaste tussenpozen activeren, bijvoorbeeld om de gegevensbron te verversen. De Tree component kan hiërarchische structuren weergeven.

Er is nu ook een pictogram bibliotheek bijgevoegd.

ds16_8-1024x805

Conclusie

Deze update is fantastisch en ik kan niet wachten om ‘m te testen! Goed nieuws. Bij de volgende versie verwacht ik wel meer van de Geo Map component, de combinatie met BI 4.2 en de formule editor om nieuwe meetwaardes toe te voegen en data te bewerken.

Xavier Hacking