Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

BI2016 in Wenen zit er weer op en het was een top event! Interdobs was goed vertegenwoordigd met Dwain Chang, Jeroen van der A en ik. SAPinsider, organisator van het event, had Jeroen gevraagd als spreker en dat resulteerde in 2 interessante, druk bezochte sessies, één over Design Studio en de andere over Predictive Analytics.

In het Austria Center kregen we in 3 dagen tijd een vloedgolf aan interessante SAP BI content over ons heen. De kwaliteit van de sessies was hoog en het is duidelijk dat SAP groots inzet op Business Intelligence. De belangrijkste takeaways:

  • BusinessObjects Cloud gaat zich de komende jaren ontwikkelen als nieuw ‘flagship’ aan de BI Front-end van SAP.
  • Met de introductie van S/4 HANA krijgen we grote veranderingen op het speelveld van de BI Back-end.

[qodef_separator class_name=”” type=”normal” position=”center” color=”” border_style=”” width=”” thickness=”” top_margin=”10px” bottom_margin=””]

SAP BusinessObjects Cloud (BOC)

Dik 6 maanden geleden kondigde SAP ‘Cloud for Analytics’ aan. De meningen waren verdeeld maar één ding was duidelijk: het klonk goed maar het product stond nog in de kinderschoenen en de positionering was zacht gezegd onduidelijk. Ondertussen zijn we 6 maanden verder en SAP heeft grote stappen gezet: Het product is omgedoopt naar BusinessObjects Cloud; het volledige Analytics spectrum wordt door BO Cloud afgedekt en SAP gaat commercieel gas geven op BOC.

Status van BOC

BOC is alleen beschikbaar in de cloud, het draait op het HCP (HANA Cloud Platform) en gebruikers kunnen zich abonneren op het gebruik. Functioneel gezien dekt BOC het volledige analytics spectrum af (Analytics = BI + Predictive + Planning + GRC). Hiermee onderscheidt SAP zich duidelijk van de concurrentie die slechts 1 of 2 onderdelen afdekken.

De BI functionaliteit is het meest volwassen. Het ziet er zeer strak uit en qua functionele scope is het ondertussen Lumira voorbij gestreefd. De Digital Boardroom is daarbij een oogstrelend mooie toepassing. De planning functionaliteit van BOC is nog redelijk basaal maar werkt goed en er is een integratie met BPC. Predictive en GRC staan nog in de kinderschoenen en BOC is functioneel gezien zeker nog niet op het niveau van Design Studio.

VR_BI2016

Connectiviteit was een belangrijk aandachtspunt voor BOC maar vanaf Q4 is de real time connectie met BW een feit. De BW hiërarchieën zijn ook beschikbaar in BOC en ook worden de autorisaties van BW overgenomen.

BOC_BW

De ambitie van SAP met BOC is enorm, momenteel gaat er elke 2 weken een nieuwe release van live, waarmee de gebruikers dus ook direct gebruik kunnen maken van de nieuwe functies. Het gaat dus heel hard.

Positionering van BOC

De positionering van BOC, en daarmee de focus van de sales force van SAP, is niet helemaal eenduidig. Afhankelijk van de presentatie of de expert met wie ik sprak lag de focus telkens iets anders. Één ding is mij echter wel helder geworden: op de lange termijn voorzie ik dat de BOC oplossingen een groter marktaandeel zullen hebben dan de BI on premise suite van SAP. Zo ver is het echter nog lang niet, op korte termijn zie ik goede toepassingen in de volgende situaties:

  • Klanten die nu al gebruik maken van andere Cloud oplossingen van SAP en die behoefte hebben aan extra analyses en rapportages;
  • Autonome afdelingen van grote bedrijven met specifieke rapportage behoeften;
  • Als alternatief voor Lumira;
  • BW klanten die nog geen BO gebruiken en die open staan voor cloud oplossingen.

[qodef_separator class_name=”” type=”normal” position=”center” color=”” border_style=”” width=”” thickness=”” top_margin=”10px” bottom_margin=””]

S4 HANA Analytics

Met de introductie van S/4 HANA wijzigt SAP haar core ERP functionaliteit wat zal leiden tot meer efficiëntie. Een gevolg hiervan is dat er op het vlak van analytics plotseling legio nieuwe mogelijkheden ontstaan. Operationele rapportages die in het verleden vaak via SAP BW werden ontsloten, vanwege performance issues, zullen met ‘S/4 embedded Analytics’ direct gedraaid worden op het operationele S/4 systeem. Ook voor de visuele presentatie van deze gegevens gaat een hele nieuwe wereld open.

In de R/3 wereld stelt SAP vele standaard rapporten beschikbaar die we kunnen uitbreiden met ABAP rapporten. Met S/4 gaat SAP nog een stap verder, ze levert een flinke set aan standaard Fiori apps die we eenvoudig kunnen uitbreiden met additionele UI5 visualisaties. Daarnaast kunnen we de gegevens ook presenteren via alle tools in het BO platform en BO Cloud om extra rapporten en analyses te realiseren. Primaire focus van dit alles is nog steeds ‘operationele rapportages’.

Voor meer geavanceerde analyses, zoals bijvoorbeeld historische analyses op gewijzigde master data, positioneert SAP ‘Strategic Analytics on S/4’. Voor dit type rapportages kunnen we gebruik maken van BW, native HANA modellering of een hybride vorm. De verwachting is dat deze 3 varianten de komende jaren zullen samensmelten tot één nieuwe ‘Data Warehouse omgeving in HANA’. Voor de ontsluiting van de gegevens staan natuurlijk alle analytics tools weer tot onze beschikking.

De sleutel voor het ontsluiten van data uit S/4 zijn ‘CDS views’. CDS views kunnen eigenlijk gezien worden als een soort ‘standaard business content op S/4’. Standaard levert SAP een grote set aan standaard CDS views en deze kunnen door klanten worden uitgebreid. Het geheel draait op de ABAP stack. De CDS views vormen de basis voor de embedded analytics maar kunnen ook data ontsluiten naar BW en de analytics tools.

Al met al kunnen we concluderen dat SAP grote stappen zet op het gebied van analytics. These are exiting times!

Meer informatie over BI2016 kun je terug zien op de volgende Interdobs vlogs:
Dag 1: https://www.youtube.com/watch?v=b5yhpN1cNmw
Dag 2: https://www.youtube.com/watch?v=HHWyb5NkoBk
Dag 3: https://www.youtube.com/watch?v=dxsD77-iex8