Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

Design Studio 1.5 Preview

Dit kwartaal komt de volgende grote SAP BusinessObjects Design Studio update beschikbaar: versie 1.5. Wat kunnen we in deze versie verwachten?

Performance, performance, performance

Ondanks dat Design Studio veel toekomstvaster is opgezet dan SAP BusinessObjects Dashboards (Xcelsius), blijkt het vooralsnog erg lastig te zijn om apps/dashboards te ontwikkelen die snel laden en vlug reageren op input van gebruikers (bijvoorbeeld het zetten van een filter). Met name bij dashboards die gebruik maken van meerdere onderliggende data sources is dit een probleem. Tot en met Design Studio versie 1.4 werden deze data sources namelijk sequentieel uitgevoerd. Dit betekent dus dat 10 snelle queries die elk slechts 1 seconde uitvoeringstijd nodig hebben, in totaal 10 seconden erover doen om uitgevoerd te worden.

In versie 1.5 komt hier eindelijk een oplossing voor en kunnen data sources, net als bij  SAP BusinessObjects Dashboards, parallel worden uitgevoerd. Dit zal uiteraard enorme winsten gaan opleveren in laadtijden. Dit zal wel leiden tot meer piekbelastingen van de onderliggen systemen (bijvoorbeeld SAP BW). De ontwikkelaar kan dit managen en met zogenaamde processing groups aangeven welke data sources wel of niet parallel moeten worden uitgevoerd (zie afbeelding hieronder).

Query parallellisatie wordt vooralsnog alleen in het SAP BusinessObjects BI Platform deployment scenario ondersteund.

Design Studio 1.5 - 3 Design Studio 1.5 - 4

Verder is het in versie 1.5 mogelijk om data sources met gedeelde variabelen te isoleren en aparte prompts te tonen/gebruiken per data source. Hierdoor hoeven niet per se alle data sources ververst te worden als zo’n gedeelde variabele wordt aangepast.

Geo Maps

Een redelijk grote verassing is de toevoeging van Geo Maps component die er veelbelovend uitziet. In plaats van dat Design Studio zelf een reeks (basale) landkaarten aanbiedt (net als de kaartcomponenten van SAP BusinessObjects Dashboards) kan deze Geo Map component direct gekoppeld worden aan Geo diensten als ESRI en OpenStreetMap. Hiermee kunnen out-of-the-box zeer gedetailleerde kaarten getoond worden in Design Studio apps. Er worden tot 10 gekoppelde layers ondersteund en data kan getoond worden als shape (vlak over kaart), punten op de kaart en bubble charts.

Design Studio 1.5 - 1

PDF export

Design Studio 1.5 bevat een out-of-the-box PDF export feature. Een nieuw standaard component kan hiervoor worden toegevoegd aan de Design Studio applicatie.

Verbeterde Analyse app

Design Studio bevatte al een sjabloon voor een ad-hoc analyse applicatie die redelijk in de buurt kwam van de klassieke Web BEx Analyzer. In 1.5 wordt de volgende grote stap hierin gezet.

Het sjabloon heeft nu een Menubalk gekregen waarin het onder andere mogelijk is voor de eindgebruiker om een andere data source te selecteren. Hierdoor kan een generieke analyse app op basis van dit template dus organizatiebreed en onderhoudsvriendelijk (want er is nog maar 1 versie nodig) ingezet worden.

Er is een Filterbalk toegevoegd waarin de kenmerken waarop gefilterd is in blokken worden weergegeven, inclusief de geselecteerde filterwaarden. Hiermee wordt het direct duidelijk welke filters actief zijn. De gebruiker kan filters van hieruit snel verwijderen en nieuwe filters toevoegen.

Het nieuwe Navigatiepaneel ondersteunt drag & drop binnen dit paneel waarmee gebruikers de opmaak van het rapport eenvoudig kunnen aanpassen. Helaas is het nog niet mogelijk om vanuit dit paneel kenmerken te droppen op de resultatentabel of een grafiek.  Verder bevat het navigatiepaneel een zoekbalk om snel het juiste object te vinden in een lange lijst dimensies en is het mogelijk om verversen op pauze te zetten (net als in SAP BusinessObjects Analysis/BEx Analyzer).

Ook aan de grafiekkant zitten er verbeteringen in het sjabloon. Er is een Chart Type Picker component toegevoegd waarmee gebruikers zelf het gewenste grafiektype kunnen selecteren.

Design Studio 1.5 - 2

Diverse kleinere verbeteringen

Het is nu mogelijk om meerdere rijen en kolommen te selecteren in Crosstab tabellen. Daarnaast zijn er extra opties toegevoegd om het scrollen in deze tabellen te verfijnen (scrollen per pixel vs. scrollen per cel).

Er komt een optie om een Click-through te exporteren. Dit betekent dat een gebruiker een gebruikersscenario kan opnemen en dit later offline opnieuw kan afspelen.

Crosstab tabellen kunnen worden geëxporteerd naar SAP Lumira.

Het context-menu zal een Undo optie gaan bevatten. Verder kunnen custom-entries door ontwikkelaars worden toegevoegd aan het context-menu.

Er komt een centrale Bookmark administratietool op het SAP BusinessObjects BI Platform. Alle typen bookmarks worden ondersteund en kunnen hier individueel of in bulk verplaatst, verwijderd etc. worden.

Het SAP BusinessObjects BI Platform gaat ook meertaligheid in Design Studio apps ondersteunen. Hiervoor is wel SAP BusinessObjects BI Platform versie 4.1 SP6 vereist.

In combinatie met BW-IP is het mogelijk om commentaren/opmerkingen op te slaan.  Hiervoor is SAP BW 7.4 SP8 vereist.

Ten slotte zijn er verbeteringen doorgevoerd aan de  Design Studio client tool, waarmee het onder andere sneller apps en andere andere objecten (CSS stylesheets, afbeeldingen, connecties) geïmporteerd en geëxporteerd kunnen worden. Ook kunnen apps nu als template worden opgeslagen.

Conclusie

Met al de bovenstaande verbeteringen en nieuwe features wordt Design Studio 1.5 een zeer interessante en veelbelovende release. De langverwachte performanceverbeteringen (query parallellisatie) in combinatie met het sterk verbeterde ad-hoc analyse sjabloon brengen Design Studio nu eindelijk up-to-par met SAP’s legacy dashboarding/web reporting tools.

De verwachting is dat SAP BusinessObjects Design Studio 1.5 eind mei 2015 beschikbaar zal zijn.

Ook starten met Design Studio?!

Download onze flyer van de Interdobs Dashboard Kickstarter. Met de Interdobs Dashboard Kickstarter zal uw organisatie in staat zijn om gebruiksvriendelijke en werkende dashboards en BI applicaties te realiseren. Meer weten over de Interdobs Dashboard Kickstarter? Neem contact op met: Rob Huisman of laat uw gegevens achter via ons contactformulier