Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

SAP BusinessObjects Cloud overview

Als hardcore SAP BW back-end consultant ben ik van mening dat je regelmatig andere (front-end) tools moet bekijken en in het kader daarvan heb ik me verdiept in SAP BusinessObjects Cloud (BOC). Deze blog geeft een high-level overzicht van BOC en tips waarmee rekening te houden bij een BOC implementatie.

SAP BusinessObjects Cloud is de nieuwe naam voor SAP Cloud for Analytics en wordt gepresenteerd als een mogelijke spil in het rapportage spectrum, waar alle analyses samenkomen. Ik moet zeggen dat het een heel eind in de buurt komt en zeker met enkele features, die ik later zal behandelen, kan het een prominente rol spelen.

Onderstaande afbeelding typeert BOC goed: alles in 1 product, real time, in de Cloud en gebruiksvriendelijk.

 

SAP BusinessObjects Cloud

 

Let wel, gebruik en inrichting van de tool bepalen in mindere mate het succes van deze termen, maar de tool ondersteunt het wel.

Al jaren een voorstander van het “bezint, eer gij begint”-principe, is dat niet anders bij SAP BusinessObjects Cloud. Een duidelijk beeld van wat men met BOC wilt bereiken is essentieel in het succes!

Binnen BOC heeft men (grofweg gezegd) de keuze uit 2 soorten models, te weten een connected (integrated) model of een manual (stand alone) model. De keuze voor een bepaald model hangt samen met o.a. de bron van de data, de toepassing van het model (planning versus analyse) en eventuele verdere bewerkingen van de data. Daaruit voortvloeiend heeft de keuze van het model effect op de inrichting van de security. Het is daarom van groot belang om eerst te bepalen wat de requirements zijn, alvorens er ingericht en gemodelleerd kan worden.

 

SAP BOC model type

 

Als de keuze en de modellen gemaakt zijn kent BOC een aantal features/toepassingen, die mijn inziens een toegevoegde waarde kunnen zijn. Dit zijn de volgende toepassingen:

  • Stories
  • Write-back functionaliteit
  • Collaboration
  • Events and tasks

 

Een model op zich heeft al veel informatie, echter in context met andere modellen heeft het een grotere toegevoegde waarde. Binnen SAP BusinessObjects Cloud heb je de mogelijkheid om middels een Story meerdere modellen te combineren in één oogopslag. Het is een canvas, waarop meerdere modellen, zowel connected als manual models, gepresenteerd kunnen worden. Tevens kan er ook een document van bijvoorbeeld Google Drive direct op het canvas gepresenteerd worden zonder dat deze eerst in een model gegoten dient te worden. Middels een Story kun je data in een betere context plaatsen en kan je letterlijk een compleet verhaal vertellen.

 

Met de write-back functionaliteit komen we dicht in de buurt van SAP BW Integrated Planning en is dan ook zeer handig in planningstoepassingen. Vanuit een manual model, welke uitermate geschikt is voor o.a. planningsdoeleinden, is het mogelijk dat gebruikers data kunnen opvoeren in het model. Dit zal wel afgevangen dienen te worden door middel van security. Na opvoeren van data en verwerking van deze data in BOC zelf, kan de verwerkte data eventueel weggeschreven worden naar een doelsysteem (o.a. SAP BW, HANA en Google Drive) voor verdere doeleinden. In combinatie met de ander genoemde features, welke verderop behandeld zullen worden, is SAP BusinessObjects Cloud uitermate geschikt voor planningscyslussen.

 

BOC Datasource 2BOC DatasourceCommunicatie omtrent analyses, stories en planningsdoeleinden kan via Collaboration uitgevoerd worden. Het is niet meer of minder dan een geïntrigeerde chatroom binnen SAP BusinessObjects Cloud waar gebruikers met elkaar communiceren. Net zoals in WhatsApp kan dat op individuele basis, maar ook middels groepen gebeuren. Een zeer krachtige ondersteuning van het analytics proces waarmee analytics nog meer actie gedreven gemaakt kan worden.

De toepassing Events and tasks is een soortement van agenda/kalender waarin taken en gebeurtenissen opgevoerd kunnen worden voor individuele en/of groepen van gebruikers die van belang zijn voor bijvoorbeeld een planningscyclus. In samenwerking met Collaboration is het gehele pallet compleet ter ondersteuning van een planningsproces of een story.

Dit is slechts het topje van de BOC ijsberg. Er zijn nog legio andere mogelijkheden. Kortom: mocht u na het lezen van deze blog behoefte hebben aan meer informatie over hoe SAP BusinessObjects Cloud past binnen uw Data Warehouse Architectuur, neem dan contact met ons op voor een BO Cloud deepdive.