Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

SAP Analytics Cloud: update laatste ontwikkelingen

Nadat SAP in 2015 Analytics Cloud (f.k.a. BusinessObjects Cloud) lanceerde als dé SaaS oplossing voor BI, Predictive Analytics en Planning zijn de ontwikkelingen razend snel gegaan. Middels deze blog willen we u graag bijpraten en onze visie delen na ons bezoek aan de Partner Test in Walldorf. Voordat we echter inzoomen op de laatste functionaliteiten willen we even stilstaan bij welke voordelen een SaaS (Software as a Service) oplossing biedt en in welke use cases dit voor uw organisatie interessant zou kunnen zijn.

Zoals gezegd is SAP Analytics Cloud een SaaS product. Dit betekent dat SAP onder andere verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid, schaalbaarheid, security en het onderhoud/updaten van uw SAP Analytics Cloud omgeving. In tegenstelling tot uw interne IT-omgeving is SAP in staat om binnen enkele dagen of soms uren gebruikers via een browser toegang te geven, zonder het installeren van software. Daarnaast biedt het pay per use model het voordeel van lage instapkosten vs. grotere investeringen in een on-premise SAP BusinessObjects BI oplossing.

Maar wanneer is SAP Analytics Cloud nu voor mijn organisatie interessant en het overwegen waard? Is uw organisatie op zoek naar een SaaS BI-oplossing van SAP dan is de keuze eenvoudig. Heeft uw echter al een investering gedaan in een on-premise BusinessObjects BI platform dan is het niet zo evident. Als key use cases zien we momenteel organisaties die:

 • Gebruik maken van SAP Cloud producten zoals SuccessFactors, Hybris C4C, Concur, Fieldglass, Salesforce.com, etc. SAP Analytics Cloud biedt connectiviteit naar deze producten zodat de business in staat is om één geïntegreerd overzicht te creëren.
 • Gebruik maken van HANA Cloud Platform (HCP): SAP Analytics Cloud is de omgeving voor het ontsluiten van uw agile datamarts in de Cloud, bijvoorbeeld voor IoT (Internet of Things) projecten.
 • Investeren in de ‘Digital Transformatie’: doel hiervan is om (near) real-time inzicht te verschaffen door bijvoorbeeld gebruik te maken van de SAP Digital Boardroom. C-level management, maar ook op de werkvloer. Transparantie is hierbij het sleutelwoord. Middels SAP Analytics Cloud wordt het mogelijk om al uw investeringen in SAP samen te voegen in één product.

In onze visie zal SAP steeds meer inzetten op hybride combinaties tussen bestaande on-premise SAP BusinessObjects BI omgevingen inclusief Planning en Predictive Analytics en SAP Analytics Cloud. Voorwaarde voor dit hybride model is dat dashboards, applicaties, rapportages, etc. zowel in de Cloud als on-premise beschikbaar zijn en ontwikkeld kunnen worden. Om dit te realiseren zal SAP veel meer inzetten in de zogeheten ‘Interoperability’. We verwachten dat met Lumira 2.x hiervan de eerste vruchten geplukt kunnen worden.

Laatste ontwikkelingen

Zoals beloofd willen we u graag bijpraten over een aantal nieuwe ontwikkelingen die recent zijn geïntroduceerd:

 • Live data connectie naar uw SAP HANA, SAP BW 7.5 SP6 en SAP BW on HANA 7.5 SP6 omgevingen: was het tot voor kort alleen mogelijk om via acquisitie naar SAP Analytics Cloud data te visualiseren, met release 2017.03 is er voor bovengenoemde systemen een live connectie beschikbaar. Dit betekent samengevat dat data uw netwerk niet meer verlaat, maar SAP Analytics Cloud uw data alleen via de browser toont.
 • Data preparatie: gezien het feit dat de meeste tijd in SAP Analytics Cloud wordt besteed aan het prepareren van uw data heeft SAP hier veel verbeteringen toegevoegd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Het werken met een sample dataset: door met een kleinere dataset te werken is uw datamodel eenvoudig aan te passen.
  • Automatische detectie en highlighting van inconsistenties: als uw data niet consistent is wordt dit visueel weergegeven en geeft SAP Analytics Cloud suggestie hoe dit kan worden opgelost.
  • Data profiling: inzicht verschaffen in uw dataset.

 • Data visualisatie: de visualisatie mogelijkheden van SAP Analytics Cloud waren al erg krachtig, maar deze zijn uitgebreid met onder andere:
  • Custom templates: uw kunt templates ontwikkelen voor uniforme story’s in uw organisatie.
  • Standaard tijds gerelateerde berekeningen: YTD, YoY, previous year, etc. zijn standaard beschikbaar.

 • Introductie van Industry en Line of Business (LoB) content: sinds eind 2016 heeft SAP een grote hoeveelheid content gratis beschikbaar gesteld voor SAP Analytics Cloud. De focus ligt hierbij op story’s, data modellen, etc. inclusief data die dient als een kick-start voor de ontwikkeling en visualisatie van uw eigen KPI’s. Deze content is eenvoudig te koppelen aan uw eigen bestaande databronnen.

Als Interdobs zijn we onder de indruk van de mogelijkheden en ontwikkelingen van SAP Analytics Cloud in de afgelopen periode en de roadmap. Bent uw geïnteresseerd om meer te weten te komen over deze SaaS oplossing van SAP of wilt u graag een demo, neem dan contact met ons op!