Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

Welke SAP BI front-end tool, hoe maak je een keuze ?

De Microsoft Office analogie

In deze blog ga ik proberen om op een eenvoudige wijze de verschillende front-end tools van het SAP BI protfolio tegen elkaar af te zetten. Dit ga ik doen door een analogie te trekken met de Microsoft Office Tools die bij iedereen bekend zijn.

In de praktijk zie ik veel discussie over het exacte onderscheid tussen Reporting, Analyse en Data Discovery/Manipulatie. Om dit onderscheid helder te maken hierbij een eerste vergelijking met een Microsoft product dat iedereen kent: MS Office. Iedereen weet dat het maken van een presentatie in MS Excel of MS Word niet echt logisch is. Presentaties maak je met MS PowerPoint en een verslag of notitie schrijf je met MS Word en niet in MS Access. Als we de vergelijking maken met de SAP BI front-end tools van SAP zien we in de praktijk vaak het volgende:

“Via de BEx Analyzer kan ik dezelfde grafieken maken als in Web Intelligence”
“In Web Intelligence kan ik ook rapportages maken gebaseerd op hiërarchieën”

In de Microsoft Office analogie vergelijking: je kan inderdaad een Visual Basic programma schrijven zodat je Access kan gebruiken om een verslag te schrijven.

Kortom, het simpele feit dat iets technisch mogelijk is in een tool, wil nog niet zeggen dat dit ook een logische keuze is.

Source: SAP

Source: SAP

Voordat ik de tools ga vergelijken, eerst een korte uitleg waarom de Bex Web Application Designer en de Bex Analyzer hierin niet worden meegenomen. Primaire reden is dat ze niet intuïtief zijn in het gebruik waardoor voor goed gebruik redelijk wat training nodig is. Daarnaast zien deze tools er ook redelijk gedateerd uit. Ter vergelijking, wie gebruikt er nog steeds Windows 98 of Microsoft Office 97? Eindgebruikers willen immers Google fast en Apple simple BI applicaties; dit is wat men privé gewend is en men verwacht tegenwoordig niets minder van hun zakelijke toepassingen. Daarom neem ik in deze vergelijking alleen de nieuwe en intuïtieve tools mee en tools die tevens mobiel gebruik ondersteunen.

Reporting: de analogie met MS Word

MS Word wordt gebruikt voor het opmaken van tekst in een gestructureerde layout die (begrijpend) lezen ondersteunt. Binnen de BI wereld noemen we dit het segment van de reporting tools.

Crystal Reports
Met Crystal Reports is het mogelijk om rapporten te ontwerpen in elke gewenste layout, lettertypen, kleur en positionering van teksten, data, grafieken en andere objecten. Met andere woorden: Pixel Perfect. De nadruk ligt op statische rapportages maar deze zijn interactief te maken. Zelfs dashboards kunnen worden geïntegreerd. Het aanbieden van Crystal Reports rapporten aan gebruikers gaat via het web of via het exporteren naar bestandsformaten als PDF, MS Word, MS Excel of RTF. Deze rapporten zijn zeer specifiek en worden door de IT organisatie “gebouwd”.

Web Intelligence
Daar waar Crystal Reports zich voornamelijk richt op statische, vooraf gedefinieerde rapportages, kunnen eindgebruikers met Web Intelligence zelf interactieve rapporten bouwen, aanpassen en delen. Web Intelligence (Webi) is een eenvoudige en intuïtieve tool die beschikbaar is binnen een webomgeving. Webi wordt gebruikt voor rapporten die vaak wijzigen van samenstelling en weergave. Positionering en weergave van teksten is bij Webi rapportages minder belangrijk. Het gaat om recht-toe-recht-aan rapportage met beperkte noodzaak voor drill-down of hiërarchie ondersteuning. Een goed opgeleide business user moet in staat zijn om rapportages samen te stellen. Alleen de onderliggende dataset zal gebouwd en ondersteund moeten worden door de IT organisatie. De ervaring leert dat de integratie met SAP BW niet altijd vlekkeloos is.

Analysis: de analogie met MS Excel

De Microsoft Office analogie met MS Excel: ideaal voor het gebruik van berekeningen, draaitabellen, met de focus op inhoud in plaats van op presentatie. Het wordt vaak gebruikt door mensen die de data goed kennen en weten hoe MS Excel goed kan worden ingezet/gebruikt. Binnen de BI wereld noemen we dit het segment van de Analysis tools.

Analysis for Office 
Analysis is de opvolger van BEx Analyzer en BEx Web Analyzer en is net als de BEx tools beschikbaar als MS Excel plugin en als web versie. Analysis is de ideale tool voor de zwaardere eindgebruikers met uitvoerige analysewensen. Het is met name geschikt om OLAP (Online Analytical Processing) bronnen te ontsluiten en te analyseren. Het biedt slice en dice mogelijkheden en ondersteunt gebruik van hiërarchieën zoals kostenplaatsen. Dit is een tool voor analisten die de data goed kennen en op zoek zijn naar antwoorden. De dataset wordt eveneens gebouwd door de IT organisatie en is vaak gebaseerd op de specificaties van de business analist. Deze tool heeft mijn persoonlijke voorkeur; mooi vanuit een Excel omgeving data analyse doen.

Analysis for OLAP
Het gebruik en werking van Analysis for OLAP is gelijk aan Analysis for Office met het grote verschil dat deze in een Web browser draait. Dit heeft vaak een voorkeur bij de IT organisatie omdat de uitrol en het onderhoud eenvoudiger is. Het feit dat het niet in Excel is met diens mogelijkheden, maakt de tool daarom minder geliefd bij business analisten.

Dashboards en apps: de analogie met MS PowerPoint

MS PowerPoint wordt gebruikt om een boodschap over te brengen aan je publiek, een punt te maken met zelf verklarende en simpele slides. Met de gedachte in het achterhoofd: “Less is more”. Binnen de BI wereld noemen we dit het segment van de dashboard tools. Hiermee worden KPI’s op een grafische en zelf verklarende manier weergeven.

Design Studio & Dashboards (voorheen Xcelsius)
Beide tools dienen hetzelfde doel: het grafisch weergeven van data (KPI’s) via interactieve grafieken en tabellen via simpele navigatie buttons en selecties. Xcelsius had tot voor kort duidelijk meer (visuele) componenten, maar Design Studio heeft deze achterstand bijna ingehaald. Het advies vanuit SAP is om te investeren in Design studio. Van Xcelsius is het de verwachting dat het op termijn in “maintenance mode” geplaatst zal worden, wat zoveel betekent dat er geen nieuwe functionaliteit meer geleverd wordt en er alleen nog bug-fixing plaatsvindt. Vooreerst heeft Xcelsius nog een roadmap waarin nog beperkte functionaliteit gepland staat. Design Studio heeft een uitstekende connectiviteit naar SAP BW (en native HANA) en is in staat om op een juiste wijze om te gaan met haar hiërarchieën.

Self Service, de analogie naar MS Access

MS Access wordt gebruikt door data geeks die niets liever doen dan het combineren van data en het maken van eigen analysis. Vaak zijn dit ook data verzamelaars/hamsteraars. Het ondersteunen van deze groep gebruikers vanuit een beheerde en beheerste IT omgeving, is lastig aangezien deze gebruikers in staat zijn om super snel en met ad-hoc tools antwoorden vinden op complexe data vragen. Binnen de BI wereld noemen we dit het segment van de Data Discovery tools.

Explorer
Explorer an gezien worden als een zoekmachine boven op je data warehouse, welke wordt gebruikt om te komen tot de juiste informatie om deze vervolgens te combineren met andere data.

Lumira (voorheen Visual Intelligence)
SAP Lumira is de nieuwste innovatie in de SAP BusinessObjects familie en het antwoord van SAP op Qlikview, Spotfire en Tableau. Het is een desktop-gebaseerde visualisatie en data manipulatie oplossing waarmee zakelijke gebruikers inzicht verkrijgen in een verscheidenheid aan zakelijke en persoonlijke gegevensbronnen (CSV, Excel, HANA, Universe). De gegevens zijn naar eigen inzicht te modelleren en transformeren zonder enige scripting. Zij kunnen vervolgens deze gegevens analyseren en met prachtige visualisaties snel komen tot unieke inzichten welke gemakkelijk te delen zijn, en dan vooral snellere dan ooit tevoren. Via de Predictive Analysis plug-in is het verder mogelijk om via Lumira de Predictive Analysis Library (PAL) uit SAP HANA in te zetten voor complexe analyses en voorspellingen.

Advies

Mijn advies om een SAP BI front-end tool te kiezen is simpel: probeer te achterhalen wat de (business) gebruiker exact wil, wat zijn informatiebehoefte is en adviseer een tool die daarbij past. Maak de keuze voor een SAP BI front-end tool niet complexer dan noodzakelijk, maar houd het simpel. Houd de Microsoft Office analogie in het achterhoofd: ieder tool heeft zijn doel.