Analytics

Gebruiksvriendelijke rapportages en dashboards met echte stuurinformatie

Business Intelligence (BI) gebruiken we om te meten hoe succesvol een organisatie is en op welke manier een organisatie slimmer kan gaan werken. Hiervoor verzamelen we gegevens over verschillende bedrijfsprocessen, combineren dit en gebruiken deze informatie uiteindelijk om analyses te doen en verbeteracties te starten.

sap-bi-cubeSAP BI biedt een platform voor het verzamelen en combineren van gegevens (het datawarehouse) en een rapportageomgeving waarin deze informatie vervolgens gepresenteerd en geanalyseerd kan worden. Hiervoor bestaan drie typen tools: Self-service, Dashboards/Apps en Reporting tools. Ieder type heeft zijn eigen kenmerken en gebruikersdoelgroep. Hieronder zullen we de verschillende tools beschrijven.

Interdobs heeft ervaren consultants die toegesneden advies kunnen geven welke tools het meest passen bij uw bedrijfsspecifieke wensen en vereisten.

Self service

Analysis

Analysis is de opvolger van BEx Analyzer en BEx Web Analyzer en is net als de BEx tools beschikbaar als Microsoft Excel plugin en als web versie. In Analysis maakt de gebruiker in een handomdraai zijn eigen workbooks, die opgeslagen en gedeeld kunnen worden via het SAP BusisnessObjects platform of via het SAP Netweaver platform. Analysis is de ideale tool voor de zwaardere eindgebruikers met uitvoerige analysewensen. Het is met name geschikt om OLAP (Online Analytical Processing) bronnen te ontsluiten en te analyseren. Met Analysis kan een eindgebruiker op een intuïtieve manier uitgebreide analyses maken op zijn data set.

SAP Lumira

SAP Lumira is het antwoord van SAP op Qlikview, Spotfire en Tableau. Het is een desktop-gebaseerde visualisatie en data manipulatie oplossing waarmee zakelijke gebruikers inzicht verkrijgen in een verscheidenheid aan zakelijke en persoonlijke gegevensbronnen (CSV, Excel, SAP BW, HANA, Universe, etc). De gegevens zijn naar eigen inzicht te modelleren en transformeren zonder enige scripting, een tool gericht op de business. Zij kunnen vervolgens deze gegevens analyseren, met prachtige visualisaties, snel komen tot unieke inzichten welke gemakkelijk te delen zijn en vooral sneller dan ooit tevoren. Deze stappen worden ondersteund door de inrichting van Lumira: er zijn 4 tabs aanwezig in Lumira. Het gaat om prepare, visualize, compose en share.

 

  • Prepare: de gegevens kunnen worden verrijkt  en opgeschoond via standaard functies. Ook kunnen nieuwe velden op basis van berekeningen worden toegevoegd.
  • Visualize: In deze tab worden grafieken (staafdiagram, lijndiagram, tabel, etc) gemaakt welke later een story vormen. Dit gaat op basis van de dimensies en meetwaarden uit de prepare tab.
  • Compose: De visualisaties uit de vorige tab worden hier samengevoegd in een document, genaamd story. Verder kunnen ook teksten, pictogrammen en input controls worden toegevoegd. Deze kunnen ook worden gebruikt om een infographic te maken.
  • Share: deel de zojuist gemaakte story met collega’s via PDF of platte data. Ook kan de story geüpload worden naar een Lumira Server. Hier kan de lezer ook nog kleine individuele aanpassingen maken indien gewenst.

Een SAP Lumira Server is uitermate geschikt om Lumira stories te delen. Deze server is er in meerdere varianten, zoals een plugin installatie in een bestaande SAP BI omgeving of een aparte server. Ook is er een speciale versie voor SMB klanten genaamd Lumira Server for Teams.

 

Via de Predictive Analysis plug-in is het verder mogelijk om via Lumira de Predictive Analysis Library (PAL) uit SAP HANA in te zetten voor complexe analyses en voorspellingen.[RH1]

Dashboards en apps

SAP BusinessObjects Design Studio

SAP BusinessObjects Design Studio is dé dashboarding tool van SAP. Deze tool biedt zeer uitgebreide mogelijkheden om data te visualiseren en interactieve dashboards te ontwerpen in de gewenste look & feel. Doordat er gebruik wordt gemaakt van moderne web standaarden zijn deze dashboards zonder additionele software te gebruiken in iedere browser en op mobiele apparaten.

Omdat Design Studio verder gaat dan dashboarding alleen, gebruiken we steeds vaker de term BI app. Het is bijvoorbeeld mogelijk om “drag en drop” functionaliteit . toe te voegen aan een BI app, waarmee de gebruiker zelf een dataset kan analyseren. Hij kan bijvoorbeeld een tabel of grafiek opmaken met specifieke dimensies en kengetallen, filters zetten, data sorteren en de uiteindelijke view bewaren, delen of exporteren. Daarnaast wordt planning  ondersteund door Design Studio, waarmee het ook geschikt is om vanuit een BI app data in te voeren.

Meer details over Design Studio zijn te vinden in SAP BusinessObjects Design Studio – The Comprehensive Guide (2nd edition), geschreven door Interdobs consultants Dwain Chang, Xavier Hacking en Jeroen van der A.

Reporting

Met Crystal Reports is het mogelijk om rapporten te ontwerpen in elke gewenste layout, lettertypen, kleur en positionering van teksten, data, grafieken en andere objecten. Met andere woorden: Pixel Perfect. Crystal Reports wordt daarom ook vaak gebruikt voor rapporten en overzichten die geprint moeten worden, de nadruk ligt op statische rapportages, maar deze zijn zeker ook interactief te maken. Zelfs dashboards kunnen worden geïntegreerd. Het aanbieden van Crystal Reports rapporten aan gebruikers gaat via het web of via het exporteren naar bestandsformaten als PDF, MS Word, MS Excel of RTF.

Web Intelligence, daar waar Crystal Reports zich voornamelijk richt op statische, vooraf gedefinieerde rapportages, kunnen eindgebruikers met Web Intelligence zelf interactieve rapporten bouwen, aanpassen en delen. Web Intelligence is een eenvoudige en intuïtieve tool die beschikbaar is binnen een webomgeving.

Het is nu ook mogelijk om zonder tussenkomst van een universe, direct HANA modellen te consumeren voor super snelle reporting.  Voor andere bronnen kunnen nu ook de datasources parallel worden verwerkt. Hierdoor kunnen laadtijden drastisch worden verminderd.