SAP Lumira 2.0 – een introductie

SAP Lumira 2.0 – een introductie

Binnenkort is het eindelijk zo ver, het langverwachte SAP Lumira 2.0 zal eind augustus 2017 beschikbaar komen. Lumira 2.0 is de opvolger van SAP BusinessObjects Design Studio 1.6 en SAP Lumira 1.31. Inderdaad, beide tools zullen worden samengevoegd in een gecombineerd product. Hoe dit precies zit zullen we in deze blog bespreken. Uiteraard behandelen we ook alle belangrijke nieuwe features.

 

Een nieuw fundament

De laatste grote release van SAP BusinessObjects Design Studio 1.6 stamt uit november 2015. Sindsdien zijn er met enige regelmaat service packs uitgegeven, die in enkele gevallen ook daadwerkelijk nieuwe functionaliteit bevatten. Zo zijn bijvoorbeeld vrijwel alle componenten inmiddels m-mode compatible gemaakt, is currency conversion mogelijk en is het generic analysis template behoorlijk verbeterd.

SAP Lumira 1.31 kwam uit in juni 2016, en sindsdien hebben we alleen enkele patches met bugfixes gezien, onder andere om Lumira te laten werken in combinatie met BI Platforms die gebruik maken van SSL.

De lange tijd tussen grote releases met nieuwe functionaliteit is zeker voor wat betreft SAP Lumira een trendbreuk. De reden hierachter is dat voor Lumira 2.0 een compleet nieuw fundament gelegd is, om de tools toekomstvast te houden. De focus van het ontwikkelteam is bewust naar Lumira 2.0 verlegd, waardoor de doorontwikkeling van de twee bestaande tools feitelijk stilgelegd is.

Lumira 2.0 bestaat uit twee client tools en een gezamenlijke backend add-on voor het BI Platform. De client tools zijn Lumira Designer (opvolger van Design Studio 1.6) en Lumira Discovery (opvolger van SAP Lumira 1.31). Beide tools zijn gebouwd op hetzelfde code fundament en kennen een gezamenlijk bestandstype LUMX. Dit betekent dat een document gemaakt in Lumira Discovery, geopend kan worden in Lumira Designer en vice versa.

Voordat we verder naar dit scenario gaan kijken, laten we eerst even wat dieper op de beide tools ingaan.

 

Lumira Designer

Zoals gezegd, Lumira Designer is de opvolger van Design Studio 1.6, en blijft ook binnen Lumira 2.0 dé client tool voor het ontwikkelen van geavanceerde BI applicaties en dashboards. Dit is dus nog steeds de plek om voorgedefinieerde applicaties te bouwen, waarin scripts gebruikt kunnen worden voor specifieke functionaliteit.

Composites

Een belangrijke nieuwe feature is de Composite. Hiermee kun je je eigen component ontwikkelen, op basis van andere componenten. Een composite kun je vervolgens hergebruiken in je applicaties; zelfs in andere applicaties! Een voorbeeld is een composite van een KPI tegel, die bestaat uit een text, een KPI waarde en een grafiek. Je zou een dergelijk composite bijvoorbeeld vier keer kunnen hergebruiken in een applicatie, waarbij je voor iedere versie de waarden van een andere measure toont.

Conditional formatting en Filter settings

Twee andere gebieden waarin hergebruik aan bod komt zijn conditional formatting en de filter settings. Conditional formatting kan nu binnen Lumira Designer worden gedefinieerd (voorheen gebeurde dit in de BEx Query Designer), zowel in de client tool door de ontwikkelaar, als tijdens het gebruik van de applicatie door de eindgebruiker. De gemaakte regels kunnen toegepast worden op meerdere visualisatiecomponenten.

Ook de instellingen van Filters kunnen nu eenmalig worden opgesteld, waarna ze op meerdere filter-gerelateerde componenten worden toegepast.

Adaptive Layout component

Met het Adaptive Layout component wordt een eerste stap gezet naar de ondersteuning van responsive design. Hiermee kan de opmaak van de applicatie automatisch worden aangepast aan het formaat van het scherm. Dit betekent dat het eenvoudiger wordt om applicaties te ontwikkelen die zowel op een desktop, tablet of mobiele telefoon gebruikt kunnen worden.

Nieuw bookmarkconcept

De bookmarks zijn flink onder handen genomen in Lumira Designer. Het is nu mogelijk om binnen een bookmark exact aan te geven welke objecten wel of niet moeten worden meegenomen bij het opslaan van een bookmark. Hiermee wordt het beter mogelijk om bookmarks valide te houden, terwijl er toch onderdelen van de applicatie wijzigen. Daarnaast wordt het mogelijk om naast persoonlijke bookmarks ook globale bookmarks te gebruiken.

Overige verbeteringen

Naast de bovenstaande nieuwe features zijn er verbeteringen doorgevoerd op enkele bestaande componenten. Zo maakt het GeoMap component nu standaard gebruik van ESRI en zijn de exportmogelijkheden naar PDF verbeterd. Het is tevens mogelijk om te exporteren naar Analysis for Office.

 

Lumira Discovery

Lumira Discovery is de opvolger van SAP Lumira 1.31. In tegenstelling to Lumira Designer heeft Lumira Discovery een complete makeover gehad, resulterend in een nieuwe layout en werkwijze.

Nieuwe interface

Er is afscheid genomen van de verschillende ‘rooms’, waarin op gescheiden tabs de data werd voorbereid (Prepare), visualisaties werden gecreëerd (Visualize) en uiteindelijk met deze grafieken en tabellen een story gevormd werden (Compose). Er wordt nu ook veel meer gebruik gemaakt van het context menu (rechts-klik), waarmee specifieke acties op het aangeklikte object kunnen worden uitgevoerd,

Een visualisatie wordt nu meteen op het canvas in een story gecreëerd. Wijzigingen hebben dus ook direct effect. Dit in tegenstelling tot Lumira 1.31, waarbij na een aanpassing in een visualisatie, de visualisatie opnieuw moest worden toegevoegd aan de story. Filters zijn nu eenvoudiger op te zetten, en het is duidelijker waarop een filter effect heeft: de complete story, een pagina, of een enkele visualisatie.

Data sources

De belangrijkste nieuwe data-gerelateerde functionaliteit is dat Lumira Discovery een live verbinding kan opzetten met SAP BW bronnen. In een tabel of grafiek kan hiermee gebruikt gemaakt worden van typische BW/BEx functionaliteiten als hiërarchieën, structuren, scaling factors etc. Helaas is het nog niet mogelijk om een live BW of HANA bron te koppelen met een offline data bron.

 

Interoperability

Een interessante nieuwe mogelijkheid met SAP Lumira 2.0 is die van de interoperability. Het is mogelijk een Lumira story, die aangemaakt is in Lumira Discovery, te openen en te bewerken in Lumira Designer. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om een prototype van een rapport te bouwen in Lumira Discovery, en dit vervolgens in Lumira Designer verder uit te bouwen tot een gestandaardiseerd dashboard. Stories die aangepast zijn in Lumira Designer, kunnen momenteel nog niet verder worden bewerkt in Lumira Discovery. Het is desondanks wel mogelijk om vanuit Lumira Discovery de data te vernieuwen en te bewerken!

 

Migratie

SAP Lumira 2.0 gebruikt het compleet nieuw bestandsformaat LUMX, en is derhalve niet direct compatible met bestaande ontwikkelingen in Lumira 1.31 en Design Studio 1.6. Er zijn echter migratiemogelijkheden voor beide tools. Ook kunnen bestaande Lumira documenten en Design Studio applicaties zonder problemen blijven draaien op het SAP BusinessObjects BI Platform.

 

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat met SAP Lumira 2.0 een belangrijke stap voorwaarts gezet is. Een toekomstvast fundament is gelegd, waarbij we zien dat de toolset komt steeds dichter bij elkaar komt. Er is veel energie gestoken in het verbeteren van de gebruikerservaring van Lumira Discovery, en we mogen veel verwachten van de mogelijkheden rondom interoperability.

De introductie van SAP Lumira 2.0 roept ongetwijfeld een aantal vragen op binnen uw organisatie zoals:

“wat is de impact op mijn bestaande Design Studio dashboards en Lumira stories, hoe vervang ik mijn non SAP dashboards en hoe ziet de toekomst eruit met Lumira 2.0?”

Het antwoord op deze vragen verzorgen wij door middel van de Interdobs “Lumira 2.0 Kickstarter”. De Lumira 2.0 Kickstarter bestaat uit een drietal onderdelen:

  1. Lumira 2.0 Roadmap advies
  2. Lumira 2.0 Readiness check
  3. Lumira 2.0 Delta training

Interesse?
Meer weten over Lumira 2.0? Neem contact op met Rob Huisman via rob.huisman@interdobs.nl of via 085 – 484 1984

Xavier Hacking