Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

SAP BW in uw landschap? U moet dit jaar een keuze gaan maken!

Toen BW/4HANA in 2016 (!) werd geïntroduceerd was de algemene reactie er 1 van verassing.  De ontwikkeling van BW/4HANA 1.0  was een goed bewaard geheim in Walldorf  en alleen een select groepje product managers wist van de plannen om een “HANA only” BW versie op de markt te brengen.  Deze eerst versie was onder de motorkap wezenlijk anders, maar qua functionaliteit grotendeels hetzelfde als BW 7.5 on HANA. Het was dus zeker in die beginjaren voor bestaande BW klanten moeilijk de voordelen te zien die BW/4HANA bood t.o.v. BW on HANA.

Die tijden zijn veranderd.

Introductie BW/4HANA 2.0

Ondertussen zijn we 3 jaar verder en is BW/4HANA 2.0 op de markt gekomen, de lijst met wijzigingen is groot t.o.v. BW 7.5 en het is duidelijk dat het statement van SAP om alleen BW/4HANA nog nieuwe functionaliteit te geven niet gelogen is.

Nieuwe functionaliteit in BW/4HANA 2.0

Een kleine selectie van de wijzigingen:

 • Eclipse wordt nu volledig ondersteund in BW/4HANA
 • De SAP BW/4HANA Cockpit in UI5 is uitgebreid
  • Process chain modeller en monitoring zijn toegevoegd
  • Web en Mobile ondersteuning
 • Data lifecycle management is uitgebreid
  • HADOOP voor opslag en via ADSO partionering
  • Volledig geautomatiseerd
 • Betere Master data verladingen
  • Sneller, rollback mogelijkheden (!), nieuwe interface via het web (hoera!)
Verbeterde UI
 • Ondersteuning voor SAP Data Services
 • SAP Data Hub integratie
  • Data hub workflow starter aanwezig in process chains
  • Open HUB naar HDFS is mogelijk
  • NDSO als data source voor BW/4HANA om het SQL Data Warehouse te combineren met BW/4HANA
 • S/4HANA cloud integratie om data naar on premise te verladen
 • SQL views worden standaard gegenereerd op ADSOs voor het eenvoudiger maken van mixed modelling scenario’s en volledige ondersteuning van AMDP transformaties op active tables van ADSOs. Lees vooral ookdeze AMDP blog om de overtreffende trap van snel te ervaren en het belang van AMDPs in moderne BW omgevingen.
SQL view voor AMDPs
 • Verbeterde ondersteuning voor SAC Live connecties
  • O.a. nieuwe grafieken
   • Waterfall Chart
   • Geospatial
   • Time Series
   • Variance Chart
   • Linked Analysis met meer dan 1 dimensie
   • Conditions
  • Een verbeterde Analytical engine
BW/4HANA en SAC

Het is opvallend om te zien dat de verbeteringen in de interface tussen BW/4HANA en SAP Analytics Cloud dus ook geprioriteerd worden. Eerst wordt de connectie naar BW/4HANA gerealiseerd en vervolgens kijkt SAP of verbeteringen ook nog zin hebben om naar BW on HANA te porten. Ook hier krijgt BW/4HANA dus meer functionaliteit dan BW on HANA.

Nog veel belangrijker: Agility!

Naast een schat aan extra, nieuwe functionaliteit is wellicht nog veel belangrijker de manier waarop wij vanuit Interdobs de kans krijgen om Agile Data Warehouses bij u, als klant te bouwen. Wij hebben ondertussen mogen ervaren bij veel van onze klanten dat het ontwikkelen met de nieuwe technieken vele malen sneller gaat dan in de oude BW wereld. Lees o.a. deze blog om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Natuurlijk zijn wij erg trots dat ons werk op dit gebied herkend wordt door de geesteljk vader van de LSA Architectuur, Juergen Haupt.

Juergen Haupt (SAP) laat de Interdobs BW/4HANA architectuur zien tijdens SAP TechEd

En waarom moet ik dit jaar een keuze maken?

U moet dit jaar een keuze gaan maken wat u gaat doen met uw bestaande BW landschap. BW 7.0 – 7.4 lopen volgend jaar al uit support:

Ik kan het nieuws helaas niet makkelijker maken voor u.

U ziet wellicht een mogelijkheid om het moment om naar BW/4HANA te gaan, uit te stellen. Daarin heeft u gelijk, u kunt dit jaar nog (snel) naar 7.5 on HANA migreren, de omgeving op nieuwe BW objecten zetten in (bijvoorbeeld) 2020 en vervolgens volledig over gaan in 2024 naar BW/4HANA.

Dat kan, maar wat gaat u missen de komende jaren?

Kunt u nog 5 jaar vooruit zonder nieuwe BW functionaliteit? Hoe gaat u uw Big Data (Azure) platform naadloos integreren? Hoeveel moeilijker wordt het om pas over 5 jaar, met alle nieuwe ontwikkelingen die u dan gedaan heeft, te migreren? Ongetwijfeld spelen er nog legio andere vragen bij u.

Mind the Gap….

Ook nieuwsgierig wat de impact is op uw eigen landschap? Neem contact met ons op om de “Interdobs BW/4HANA Readiness Check” uit te laten voeren voor een vast bedrag!