SAP TechEd 2020, de BI aankondigingen!

SAP TechEd 2020, de BI aankondigingen!

Het was een bijzondere TechEd dit jaar. Geen trips naar Barcelona of Las Vegas, maar gewoon alles “live” te volgen op het eigen thuiskantoor. Dat een virtueel event goed georganiseerd en effectief kan zijn heeft SAP met deze TechEd wel bewezen. Een strakke show met veel interviews, een waanzinnig virtueel podium welke rechtstreeks uit een Sci-fi film weggelopen was en wellicht nog het meest verrassend: 100% gratis.

SAP heeft dit jaar ook weer de nodige aankondigen gedaan. We zetten de belangrijkste BI gerelateerde op een rij.

Data Warehouse Cloud

 

Onderdeel in de key note van Juergen Muller en een prominente plek in de sessies. Juergen kondigde aan dat de data flow builder in DWC beschikbaar is. Hiermee komt de langgekoesterde functionaliteit om te kunnen ETL(en) beschikbaar in DWC! Qua connectiviteit kan zowel gestructureerde als semigestructureerde data zoals Json en XML geladen worden. Vervolgens kan data gecombineerd worden in een data flow en kan logica toegepast worden met standaard transformaties.

 

Maar ook meer geavanceerd met bijvoorbeeld Python!

 

De data kan periodiek, volledig automatisch geladen worden.

Een grote stap vooruit in DWC welke nu meer de functionaliteit van een echt Data Warehouse bevat.

Een andere aankondiging ging over de nieuwe business content in DWC. Wel bekend vanuit SAP BW en nu dus ook (beperkt) beschikbaar in DWC (en SAC). Een aantal voorbeelden:

  • Financial Analytics dashboard met een combinatie van Finance en HR data
  • Industrie specifieke dashboard zoals een Utilities dashboard en een Consumer packaged goods dashboard. Ook voor de Automotive en Retail branch is content beschikbaar gekomen

 

Zonder enige twijfel zal business content in DWC een sweet spot gaan worden zoals dit ook in BW het geval was. Standaard data modellen op S/4 en Cloud data zal een grote boost geven aan DWC!

 

SAP Analytics Cloud en S/4HANA

 

Het is nu mogelijk om de standalone SAC versie te integreren in S/4HANA on premise.

 

Vanuit de Fiori landing page kunnen er dus SAC stories getoond worden welke gebaseerd zijn op S/4HANA live connecties.

 

Hoe werkt het?

 

De live connectie tussen SAP Analytics Cloud en SAP S/4HANA wordt gerealiseerd met CDS views. Dit is niets nieuws. Interdobs heeft de afgelopen tijd veel ervaring op gedaan met het integreren van S/4HANA en SAC, wij kunnen u er dus echt alles over vertellen en tonen!

In het nieuw aangekondigde scenario gebruikt S/4HANA een ‘wrapper’ om de SAP Analytics Cloud-story te openen in Fiori. De functionaliteit is vervolgens identiek aan de stand alone SAC functionaliteit. Seamless integration!

 

Verder werden smart insights op live data sets aangekondigd. Een game changer die er voor zal zorgen dat op uw live operationele S/4 systeem in real time predictive analysis toegepast zal worden. Inzichten rechtstreeks op de operationele data. The future is now!

Een heel fijn weekend!

Ronald

Ronald Konijnenburg