Heeft uw BW systeem de snelheid van een lelijk eendje? Pulse check!

Heeft uw BW systeem de snelheid van een lelijk eendje? Pulse check!

Het mooie van mijn vak is dat ik heel veel verschillende BW systemen van klanten mag zien. Sommige zijn om door een ringetje te halen: weinig lagen in BW, veel virtualisatie binnen BW, weinig gebruik van complexe joins, in het kort: een gedegen, flexibele architectuur en een systeem die snel is aan te passen aan de wensen van de business.

Vaker zie ik andere dingen…

En dat is niet gek, BW bestaat al meer dan 20 jaar en in al die tijd is er door tientallen verschillende mensen gebouwd aan uw BW systeem. Data flows zijn aangepast, en nog veel vaker, er zijn data flows naast bestaande flows gebouwd. Een voorbeeld: uw profitability kubus moest verrijkt worden met data uit sales en distribution en material management. In plaats van de bestaande objecten te verrijken, is er een nieuwe data flow bijgezet waardoor u nu en een nieuwe en een oude omgeving naast elkaar heeft draaien. Vaak komt dit om disruptie van bestaande rapporten te vermijden. Toch is dat gek, het is alsof u thuis een bad in de badkamer wilt realiseren en de garage gaat opofferen om een tweede badkamer te bouwen (want anders is het zo lastig voor die pubers om een aantal dagen bij oma te douchen).

Voorbeeld van een situatie bij een klant:

 

Het gevolg: dubbele opslag van data en onderhoud.

 

Een ander voorbeeld is 3.x flows in SAP BW. Zo oud als BW zelf en vaak niet aangepast om dezelfde redenen als hiervoor: vermijden van disruptie. De afgelopen jaren ben ik meerdere keren op systemen gestuit die door de jaren heen keurig een update cycli hebben gehad (van 3.x -> 7.0  en uiteindelijk naar 7.5 on HANA), maar die qua architectuur nog in 1999 staan. Vaak wordt er dan verwezen naar deze note: 1940927 – 3.x DataSources/DataFlows in SAP NW BW 7.4 and 7.5 en het antwoord van SAP:

In summary: Yes, 3.x DataSources and DataFlows still work in SAP NetWeaver BW Releases 7.4 and 7.5. Maar ook hier, er is altijd een maar… However, it is highly recommended to migrate all DataFlows from 3.x to 7. Hier gaat een vergelijking op die nog veel vreemder is, u heeft een prachtige twee onder 1 kapper op drijfzand gekocht.

Het gevolg: een systeem dat niet meer aanpasbaar is en qua snelheid nooit de HANA snelheid zal halen.

 

Ook hier een voorbeeld van deze situatie bij een klant:

 

 

Een laatste voorbeeld. In het pre HANA tijdperk (wat ondertussen ook al bijna 10 jaar geleden is!) moesten we omwille van snelheid data gelaagd opslaan in het data warehouse. Ook maakten we kleine data marts met beperkte informatie om ervoor te zorgen dat de rapportages snel genoeg zouden zijn voor onze eindgebruikers. Dat werkte prima, maar het aanpassen van een systeem was vervolgens enorm complex en tijdrovend. Er moest door tientallen objecten heen geploeterd worden om een aanpassing door te voeren (of erger, er werd zoals in het voorbeeld hiervoor, simpelweg even een extra aftakking gebouwd in BW…).

Het gevolg: een hele dure HANA omgeving door teveel data opslag en gebrek aan flexibiliteit om snel het systeem aan te kunnen passen.

 

Voorbeeld van een situatie bij een klant:

 

 

BW/4HANA

En toen gebeurde er iets wat we niet zagen aankomen: BW/4HANA werd geïntroduceerd waar er geen ruimte meer is voor oude badkamers en twee onder een kappers op drijfzand. Er is alleen maar ruimte voor nieuwe architectuur. En dat is op termijn geweldig, maar op de korte termijn betekent dat nogal wat. Het verplicht u de komende tijd grote schoonmaak te gaan houden in het bestaande BW systeem.

Ja, dat kan gewoon, ook zonder BW/4HANA!

Onze tip: Upgrade naar BW 7.5 (dat moet NU echt, oudere versies zijn op 31 december 2020 out of maintenance!) en verplicht uzelf om wat budget vrij te maken om te starten met het ombouwen van de bestaande BW architectuur naar nieuwe objecten. Mocht u BW on HANA draaien, zorg er dan voor dat de gelaagdheid in BW wordt weggesneden en migreer naar nieuw objecten zoals de Advanced DSO en Composite Provider. Dat is een stevige klus, maar het is te overzien als deze uitgesmeerd wordt over een periode. Het beste advies wat ik u kan geven: start er NU mee. Dat gaat nu al een enorme winst opleveren in uw BW systeem. Het zal echt makkelijker worden om zaken aan te passen, het systeem zal echt sneller zijn dan voorheen, en uw eindgebruiker zullen echt comfortabeler achter hun Teams sessie zitten.

 

De eerste stap, de Interdobs “pulse check” BW scan

 

De eerste stap zetten doen we graag samen. Laat ons een scan doen van uw bestaande systeem. De plaatjes in deze blog zijn uit een echte klant case. We mogen deze natuurlijk niet in detail met uw delen, maar wij kunnen haarfijn uitleggen wat er moet gebeuren en welke best practices wij toe kunnen passen om uw BW systeem te transformeren van een lelijk eendje naar minimaal een prachtige nieuwe schone en snelle elektrische auto. Dat doen we heel graag samen!

 

Tot in het nieuwe jaar!

 

Ronald.

Ronald Konijnenburg