SAP DATA WAREHOUSE CLOUD & SAP HANA CLOUD – POST TECHED LAS VEGAS UPDATE!
Vorige maand gaf ik u een update omtrent de nieuwe ontwikkelingen van SAP Data Warehouse Cloud (link). Er is in de tussentijd een hoop gebeurd. Niet alleen hebben wij de beta uitvoerig getest ook hebben wij SAP product management en SAP development uitvoerig gesproken tijdens ons bezoek aan TechEd Las Vegas deze week. Wat blijkt er is nog meer nieuws te melden! In deze blog maken wij u deelgenoot van de laatste ontwikkelingen.
SAP HANA Cloud Services (HaaS)
Het Cloud Data Warehouse kan volgens SAP niet losgezien worden van de SAP HANA Cloud Services. SAP biedt een totaal oplossing in combinatie met SAP Data Warehouse Cloud en SAP Analytics Cloud. Het doel: een volledige oplossing voor opslag, data warehousing en rapportages, in de Cloud.
De kracht zit hem in de toepassing van een goedkope opslaglaag (een “data lake”) gebaseerd op Sybase IQ waar data in ondergebracht kan worden.
Vervolgens kan deze data verder gebruikt worden in SAP Data Warehouse Cloud, HANA in de Cloud en SAC:
- “U heeft een Amazon S3 bucket in Amazon welke in SAC gerapporteerd dient te worden? Geen probleem!”,
- “De data moet verrijkt worden in HANA en vervolgens naar SAC? Geen probleem!”
- “U wilt de data uit de HANA cloud ook nog verder verwerken voordat deze in SAC gerapporteerd dient te worden? U begrijpt het al, geen probleem!
“Long story short” zoals de Amerikanen zeggen, SAP gaat een totale E2E oplossing aanbieden in de Cloud voor opslag, verwerking en rapportage: “all-in!”.
Overigens is deze totaal oplossing nog niet GA. Er wordt volgens product management druk aan gewerkt en zal het product stapsgewijs naar de markt gebracht worden. Voorlopige datum, eind 2019.
Built in relational data lake
Bij de afname van de HANA Cloud services is het “data lake” overigens een optie naast de reguliere HANA opslag. Het data lake is een antwoord op de TCO problematiek van vele klanten waar alle data naar HANA brengen, simpelweg te kostbaar is.
De techniek welke gebruikt wordt om de data tussen de IQ laag en de HANA laag beschikbaar te maken is SDA. De data wordt virtueel (of gerepliceerd) naar de HANA laag gebracht met een geoptimaliseerde adapter.
Slim!
Conclusie
Het was deze week op TechEd vooral Cloud wat de klok sloeg. Betekent dit dat on premise software niet meer relevant is? Zeker niet. Er werd nogmaals benadrukt dat BW/4HANA de on-premise oplossing zal zijn, nu en in de toekomst.
Als u de komende jaren uw data warehouse naar de cloud wilt brengen en u verwacht de volledige BW/4HANA functionaliteit, houdt er dan rekening mee dat dit de komende 5 jaar nog niet het geval zal zijn. Een nieuw platform bouwen kost nu eenmaal tijd.
De komende jaren zal het Cloud Data Warehouse vooral complementair zijn aan BW(/4HANA). Zie het als een fantastische extensie om op afdelingsniveau de beschikking te hebben over een lokaal Data Warehouse inclusief de kracht van SAC. Best of all worlds.
Wat wel zeker is, een data warehouse in de cloud inclusief data lake iets is waar SAP de komende jaren intensief op in gaat zetten. Primair om naast grote broer BW/4HANA een oplossing in de Cloud te hebben!