BW Bridge – de brug tussen BW en Data Warehouse Cloud

BW Bridge – de brug tussen BW en Data Warehouse Cloud

 

Een aantal weken geleden mochten wij bij SAP in Walldorf kennis nemen van de “BW bridge”. De mogelijkheid om een bestaand BW systeem te kopiëren naar de (public) RISE cloud en deze vervolgens te connecteren aan uw Data Warehouse Cloud tenant. In theorie zal dat betekenen dat u BW uitbreidt met Data Warehouse Cloud functionaliteit.

Is dat nodig dan?

 

In heel veel gevallen niet. Een recent BW 7.5 (on HANA) of BW/4 systeem is zeer rijk aan functionaliteit. Er zit bijna 25 jaar SAP ontwikkeling in het product. Het draait geweldig onder HANA, en heeft de mogelijkheid om legio bronsystemen aan te sluiten. Daarnaast is met de huidige architectuur ontwikkeling in een agile, DevOps manier, heel eenvoudig. Bovenal is het bij SAP in de handen van de juiste ontwikkelaars, kortom het is een geweldig Data Warehouse systeem.

Data Warehouse Cloud is bezig aan haar 2e jaar in de Data Warehouse markt en mist natuurlijk nog de brede functionaliteit die BW op dit moment wel heeft. 25 jaar ontwikkeling wordt niet ingehaald in 2 jaar.

 

Is BW/4HANA dan eindig op korte termijn?

 

Nee. BW 7.5 op HANA wordt ondersteund tot 2030. BW/4HANA, het meest recente vlaggenschip van SAP wordt op zijn minst tot 2040 ondersteund. 2040, laat dat even tot u doordringen. 20 jaar geleden, begon ik mijn BW carrière in BW 3.0 en ontsloot ik een SAP R/3 4.5 systeem. We waren net gewend aan de Euro en de millennium bug. Dat zijn de tijdslijnen die we krijgen vanuit de roadmap. BW is niet eindig, nog zal dat gebeuren in mijn carrière en die van u, de lezer.

 

Waarom zal ik dan wel een brug willen bouwen?

 

Als u een zeer oud BW systeem heeft en u wilt daar eigenlijk niet meer in investeren, maar u zoekt een manier om de ontwikkelingen en de historische data van de afgelopen 10 jaar niet te verliezen. Op papier bent u dan een ideale kandidaat om de “BW Bridge” functionaliteit te toetsen. Kopieer de BW functionaliteit naar de Cloud, houdt het in leven als “data opslag” gebied en verplaats de functionaliteit stapsgewijs de komende 5 – 10 jaar naar SAP Data Warehouse Cloud. Overigens zal de BW bridge wel een upgrade nodig hebben van uw bestaande BW systeem. Een stokoud BW systeem zal niet automatisch naar de Cloud gekopieerd kunnen worden.

 

Wanneer zet ik dan wel Data Warehouse Cloud in?

 

Met DWC kunt u een aantal dingen beter dan voorheen. U kunt bijvoorbeeld S/4HANA (Cloud) aansluiten op DWC en daarmee Data Warehouse functionaliteit toevoegen aan S/4HANA en SAP Analytics Cloud (SAC). Dit is iets dat voor de introductie van DWC onmogelijk was. Extra bronnen toevoegen, (CDS) views koppelen aan historische data uit uw oude ECC systeem, trend perspectief opbouwen, het kan nu allemaal met de combinatie van DWC en S/4HANA. Dit biedt een enorm voordeel voor u als klant en is iets dat vaak wordt onderschat.

Wat DWC ook biedt, is de mogelijkheid om de modelleringsfunctionaliteit van SAC uit te breiden. SAC is een front end tool en natuurlijk geen Data Warehouse. Het is niet geschikt voor complexe modellen, DWC is dit van nature.

Ook zullen planningsmodellen in SAC straks vanuit DWC vorm gegeven worden. Een veel betere en logischere keuze.

 

TechEd 2021

 

SAP zal de komende weken meer details vrijgeven over de BW Bridge. Belangrijke data om in de gaten te houden zijn:

 

  • 16 – 18 November 2021: SAP TechEd
  • 19 November, onze eigen recap in de Nederlandse BI Podcast:
  • 2022, introductie van de BW Bridge

 

Interdobs zal natuurlijk verslag doen de komende weken!

Ronald Konijnenburg