Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

SAP Data Warehouse Cloud, het einde van “shadow IT”?

Gisteren werd er toch weer een grote aankondiging gedaan op de jaarlijkse SAPPHIRE in Orlando, de geboorte van SAP Data Warehouse Cloud! In eerdere berichten “project Blueberry” geheten, maar inmiddels een totaal ander product dan in eerste instantie door SAP benoemd. Het is niet simpelweg “BW/4HANA in de cloud”, het is een totaal ander product geworden.

Het is een antwoord van SAP op de continue groei van lokale “business” data warehouses welke door een eenvoudige klik van de muis gerealiseerd worden in bijvoorbeeld Microsoft Azure. Dat de continuïteit van dit soort omgevingen vaak niet gewaarborgd is, is voor uw business gebruikers vaak niet de 1e prioriteit. Helaas komt men er wel snel achter dat het optuigen van een Data Warehouse geen klik van de muis is. Het gevolg is de geboorte van “shadow IT” om data te kunnen dumpen uit systemen, te reconciliëren met de bron en om te worstelen met performance problematiek.

Gemak dient de mens

SAP Data Warehouse Cloud draait om gemak. Daar zit wat mij betreft ook het grote verschil met andere Cloud Data Warehouses. Natuurlijk is het makkelijk om deze aan te zetten, maar daarna moet er toch data op een complexe (handmatige) manier geladen worden en ook standaard business content modellen zijn vaak ver te zoeken.

SAP belooft dit anders te doen. SAP Data Warehouse Cloud bevat business content, integratie met SAP en anderen bronnen, snelheid en schaalbaarheid met een druk op de knop.  SAP Data Warehouse Cloud bevat functionaliteit om eenvoudig Data Marts te bouwen en data flows op een grafische manier vorm te geven. Niet door IT, maar door business.

Data flows in SAP Data Warehouse Cloud

Daarnaast hoeft data niet in alle gevallen gerepliceerd te worden vanuit de on-premise systemen, maar kan er ook gebruik gemaakt worden van “remote sources” zoals we deze ook al kennen in de diverse SDI scenario’s in bijvoorbeeld BW/4HANA. Deze bronnen worden centraal bijgehouden door de “Data Warehouse Cloud Workflow” zodat er 1 centraal model doorgegeven kan worden aan SAP Analytics Cloud (of andere tools) voor de rapportage!

Out of the box feature set

Het draait allemaal om Spaces

Het concept van Spaces is, dat veel meer gebruikers toegang krijgen tot het data warehouse en niet alleen traditioneel via een rapport. Met behulp van spaces kan de IT afdeling elke groep/afdeling een eigen toegang en een eigen ruimte geven in dezelfde cloud omgeving. Elke groep krijgt de in memory storage en data modellen die het nodig heeft. Elke ruimte is geïsoleerd, maar nog steeds verbonden met de centrale repository, modellen, beveiliging, etc. zodat data onderling uitgewisseld kan worden.

Het Spaces concept verenigt de tegenstrijdige behoeften van een bedrijf op het gebied van agile BI met de behoeften van IT om centraal geregelde BI te bieden. De reden waarom er überhaupt “shadow IT” in uw organisatie bestaat en daarmee veel lokale BI oplossingen.

Met een eigen Space kan de business hun eigen modellen maken. De gebruiker kan beginnen met het bouwen van een totaal nieuw model, aansluiten bij een model dat uit bijvoorbeeld BW komt en vervolgens het gecombineerde model delen en natuurlijk gebruiken in rapportages. Dit allemaal onder 1 paraplu in de cloud. Maximale flexibilteit i.c.m. centraal beheer.

Spaces

Het einde van “shadow IT”?

Dat zal zomaar kunnen. Het eenvoudig verladen en combineren van data in SAP Cloud Data Warehouse heeft alle potentie om business gebruikers een goedkope en flexibele omgeving te geven om hun individuele analyses uit te voeren op basis van IT-gegevens uit trusted sources en deze te combineren met lokale data, zonder de enterprise backend systemen te verstoren.

Combineer dit met een “pay per use” scenario en het wordt wel een heel aantrekkelijk alternatief voor lokale SQL omgevingen.

Interdobs heeft het verzoek tot toegang tot de omgeving reeds ingeregeld zodat we u snel deelgenoot kunnen maken van deze prachtige, nieuwe innovatie!