SAP TechEd Las Vegas 2018 – alle BI aankondigingen!

SAP TechEd Las Vegas 2018 – alle BI aankondigingen!

Het Interdobs team was weer op volle sterkte aanwezig tijden de Amerikaanse TechEd in Las Vegas (voor de diverse interviews, kijk op ons YouTube Kanaal). Ook dit jaar was er weer een hoop nieuws en werd er vooral ook meer “vlees op de botten” gegeven aangaande de “Intelligent Enterprise”.

De Intelligent Enterprise is SAP’s overkoepelende strategie welke werd aangekondigd tijdens SAPPHIRE in Orlando. In het kort komt het er op neer dat de volledige product suite van SAP er op geënt is om klanten meer met minder te laten doen. Geautomatiseerde processen, machine learning en inzichten in grote hoeveelheden data zijn hier de sleutelbegrippen.

Om een intelligent enterprise te worden is integratie en inzicht in de data de sleutel tot succes.

Dat BI en Analytics hierin een grote rol spelen zal voor u geen verrassing zijn. We doen al jaren niets anders dan inzicht verschaffen door het transformeren van data naar informatie. Wat hier wel veranderd is het type data en de manier waarop deze ontsloten wordt.

Cloud is everywhere. Niet alleen duidelijke te zien in de strategie van SAP om een Cloud company te worden, maar zeker ook het feit dat de meeste bedrijven nu al 6-8 Cloud bronnen hebben. Dat Cloud grote voordelen biedt t.o.v. de traditionele on-premise wereld is geen geheim meer. Wat Cloud in eenvoud brengt, komt helaas tegen een prijs. Data is simpelweg vaak moeilijker toegankelijk.

Ook hier geldt wederom: integratie is de sleutel tot succes

De mogelijkheden die BW/4HANA, Data Hub en het HANA platform (het SQL Data Warehouse en de HANA Data Management Suite) bieden, zijn de sleutelcomponenten. Er was tijdens TechEd omtrent deze producten een hoop te melden. In de volgende paragrafen zal ik het belangrijkste nieuws en mijn visie hierop geven.

 

BW/4HANA

BW/4HANA en het SQL DWH krijgen steeds meer integratiemogelijkheden. Er was zelfs een volledige Hands-on sessie gewijd aan dit onderwerp om aan te tonen dat u als klant niet alleen de keuze heeft tussen twee verschillende data warehouse oplossingen, maar dat daar de mogelijkheden niet stoppen. Ook de integratie tussen deze twee oplossingen wordt verzorgd doordat de Native DSO in het SQL Data Warehouse nu als data source gekoppeld kan worden aan BW/4HANA.

U heeft ook nog een data lake in HADOOP? Geen probleem, de SDI integratie mogelijkheden zijn zowel in B4/HANA als in het SQL DWH te gebruiken. U heeft moeite om de data tussen deze systemen gestructureerd te laten verlopen? Geen probleem, Data Hub is de Haarlemmerolie tussen de componenten. De mogelijkheden worden langzaam maar zeker echt eindeloos.

Ook de integratie tussen S/4HANA Cloud en BW/4HANA wordt sterk verbeterd. Op dit moment nog problematisch, maar op korte termijn komt er een eerste oplossing door CDS views via een nieuwe HTTP ODP connectie mogelijk te maken. Met de aankondiging van ABAP in de Cloud (ABAP PaaS) komt er ook de mogelijkheid om via ABAP de connectie te realiseren met bijkomende voordelen:

Ook BW in de Cloud had nieuws. Project Blueberry is opnieuw gestart op nieuwe SCP Cloud architectuur. Tijdens SAPPHIRE 2019 zal deze nieuwe versie GA zijn en de codeline delen met de on-premise variant.

Was er alleen maar hightech nieuws? Nee, ook een aantal opvallende zaken op migratie vlak:

  • SAP kan klanten helpen met de semi automatisch conversie van BEx workbooks naar Analysis for Office
  • Ook wordt de support voor WAD (Web Application Designer) heroverwogen. Er is voor een aantal pilot klanten de mogelijkheid deze te verlengen tot 2022
  • Er komt een mogelijkheid om BCS te migreren in BW/4HANA
  • Partners kunnen eind 2019 ook zelf de conversie naar BW/4HANA uitvoeren. Door onze partnerships kan Interdobs dit overigens ook nu al!

 

Data Hub en het SQL Data Warehouse

Waar SAP vorig jaar nog wat moeite had om Data Hub te positioneren, is er dit jaar de tijd genomen om het product te positioneren:

Waar klassieke ETL tooling goed is om Enterprise (vaak SAP) data richting het Data Warehouse in batch te verladen, is Data Hub veel meer een totaal oplossing om data van een breed aantal data sources (gestructureerd en ongestructureerd) van A (wat dat ook is) naar B (wat dat ook is) te brengen.

Zo zullen zeker niet alleen de SAP bronnen verladen kunnen worden, maar zeker ook streaming data. Deze wordt vervolgens gecontroleerd, gevalideerd, verrijkt (al dan niet met machine learning en bijbehorende Python scripts) en uiteindelijk gepubliceerd. Ook de combinatie tussen klassieke ETL tooling en nieuwe oplossingen is natuurlijk mogelijk:

SAP Data Services (of SDI) is uiteindelijk een component voor Data Hub. Deze kan bijvoorbeeld de BW process chain triggeren of de task chain in het native data warehouse door middel van nieuwe workflows.

Ander belangrijk Data Hub nieuws was:

  • Een volledig nieuwe UI
  • Nog meer connectie mogelijkheden
  • Data Hub zal een platform zijn waarop de data scientist zijn calculaties en Modeling zal uitvoeren (krachtig!)
  • Ook de Meta Data Explorer is belangrijk voor de data scientist waarmee deze door middel van een zoekfunctie bijvoorbeeld alle bronnen kan doorzoeken op het kenmerk “klant”

De Data Hub is natuurlijk ook de Haarlemmerolie voor het SQL DWH!

Deze laatste kreeg ook weer de nodige aankondigingen. Zo is de nieuwe graphical modeller verder uitgebreid met nieuwe join types en ook de Enterprise Architecture Designer heeft nu de kracht om verder te gaan dan “alleen” het genereren van een fysiek data model. Ook het modelleren van een conceptueel model inclusief bijbehorende processen is in de laatste versie van EAD mogelijk

 

SAP Analytics Cloud

De overtreffende trap van indrukwekkend kwam ook dit jaar weer van SAC. Het is ongelooflijk om het aantal nieuwe innovaties te zien. Zo kan “conversational AI” door middel van het simpelweg intypen van een zin de data ophalen (geef mij de SALES voor KLANT …). De slimheid zit hier in de mogelijkheid van het systeem om de kenmerken en kengetallen automatisch te herkennen. SAC leest als het ware het onderliggende model.

Het meest indrukwekkende was wat mij betreft de strategische richting van SAP. Niet alleen is SAC het Analytics vlaggenschip, ook zal SAC in alle Cloud oplossingen van SAP te vinden zijn.

Rapportage’s in SuccessFactors? SAC. Rapportage’s in S/4HANA Cloud? SAC. U begrijpt het concept. Nog krachtiger wellicht, SAC zal de onderliggende data modellen van de verschillende Cloud modellen harmoniseren: 360 analytics!

Ook zal er de mogelijkheid komen om SAC story’s te embedden in eigen applicaties door middel van een nieuw ontwikkelde API.

Last but not least kregen we ook Application Design gedemonstreerd. Scripting, widgets, tabellen en charts, de eerste stappen om het een volwaardige Cloud oplossing t.o.v. Design Studio te maken is gezet. Overigens zal dit zeker nog wel twee jaar duren.

Ook huidige BO klanten met veel Universes en Webi’s worden op hun wenken bediend. Beide kunnen binnenkort als bron dienen voor SAC.

Nog een innovatie: Data Hub zal zeer binnenkort direct naar een SAC data source kunnen schrijven!

Samenvattend, de Cloud is everywhere en integratie is de sleutel!

 

Interdobs helpt u graag met het ontsluiten van waarde in uw data!

Ronald Konijnenburg