Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

Het Interdobs Webflix SQL Data Warehouse, Agile ontwikkelen met Git – deel 3

Zoals u heeft kunnen lezen in mijn vorige blogs (hier kunt u deel 1 en deel 2 vinden) is het HANA SQL Data Warehouse een bijzondere oplossing. Niet alleen krijgt u met de SQL Data Warehouse foundation de mogelijkheid om een native SQL data warehouse te bouwen, ook heeft het de mogelijkheid om agile ontwikkelingen door te voeren. Het SQL DWH kent containers waarin ontwikkelaars het SQL DWH ontwikkelen in hun eigen afgeschermde gebied. De code welke het SQL DWH genereerd moet vervolgens ergen opgeslagen worden op een manier welke het agile ontwikkelen omarmt. GIT is een zogeheten repository waarin code gedeeld kan worden tussen containers en dus verschillende ontwikkelaars.

Wat is Git?

Volgens Wikipedia:

Git is een vrij gedistribueerd versiebeheersysteem. Het wordt ook wel een softwarebroncode-managementproject genoemd. De nadruk ligt op snelheid.

Iedere Git-werkmap bevat de volledige repository met een compleet historisch overzicht en volledige trackingcapaciteiten. Git is niet afhankelijk van een gemeenschappelijke locatie of een centrale server zoals het Concurrent Versions System (CVS) of Subversion (SVN).

Ideaal dus voor agile ontwikkelen!

Klassiek ontwikkelen versus Agile

In een klassiek data warehouse worden alle ontwikkelen op dezelfde objecten uitgevoerd. Denk aan een BW systeem waar de data flows worden aangepast. Er zal niet vaak gekozen worden om voor elke aanpassing een totaal nieuwe flow te maken. De bestaande objecten zullen aangepast worden en door het landschap getransporteerd worden. Een tweede ontwikkelaar zal dus rekening moeten houden met de wijzigingen van zijn voorganger. Er wordt simpelweg op hetzelde “runtime” object ontwikkeld. Er is geen verschil tussen een “runtime object” of “designtime object”.

Met de agile aanpak in combinatie met GIT wordt er op een andere manier ontwikkeld. Elke ontwikkelaar werkt binnen een project in zijn eigen container. Technisch gezien werkt hij dan ook in zijn eigen database schema. In dat schema worden alle database-artefacten van een project speciaal geactiveerd voor deze ontwikkelaar en opgeslagen.

De opslag wordt, u raadt het al, in een GIT repository gedaan. Ook dit is volledig geautomatiseerd. Er is dus hier wel verschil tussen “designtime” en “runtime”. Alleen na het build proces wordt de data van een design time naar een runtime verplaatst. De GIT repository wordt dus gebruikt voor de designtime, terwijl de container de runtime objecten laat zien.

Hoewel elke ontwikkelaar een individuele container heeft, worden alle designtime objecten dus gedeeld via de Git-repository, en het is aan de ontwikkelaar om te beslissen wanneer moet worden gesynchroniseerd en wanneer een nieuwe lokale build van alle wijzigingen moet worden gemaakt. Er moet natuurlijk nogsteeds nagedacht worden wanneer welke wijzigingen gesynchroniseerd worden!

Branching

Een belangrijk kenmerk van Git is “branching”. In een gegeven repository kunt u vertakken (branching) om te werken aan een afzonderlijke versie van de repository. Op deze manier kunt u de ontwikkeling van designtime objecten isoleren. U kunt bijvoorbeeld een nieuwe flowgraph maken, terwijl uw collega een betstaande flowgraph aanpast binnen hetzelfde project. Wanneer de ontwkkelingen zijn voltooid, voegt u de wijzigingen samen in een “main branch”.

Een voorbeeld in het Webflix SQL DWH

Ik kan mij voorstellen dat u door de branches het bos niet meer ziet. In onderstaande video zal ik u meenemen in het principe van wijzigingen doorvoeren via Git.

 

Bedankt voor het lezen en luisteren!

 

Meer weten over de mogelijkheden die het SQL Data Warehouse biedt? Neem contact met ons op via rob.huisman@interdobs.nl