Data flows migreren naar BW/4HANA. Handwerk?

Data flows migreren naar BW/4HANA. Handwerk?

Voor het tweede deel van deze blog serie, klikt u hier

Voor het derde deel van deze blog serie, klikt u hier


U bent er klaar voor! Uw huidige BW systeem heeft zijn beste tijd gehad en is volgelopen met maatwerk en ongebruikte data. Een beter tijdstip om te migreren naar BW/4HANA is er dan eigenlijk niet. Maar hoe zat het ook alweer? Starter add ons, geen migratie mogelijkheden, complex, u heeft het vast allemaal al gelezen in diverse artikelen. Maar wat is nu waar?

Wat zijn eigenlijk de conversie mogelijkheden en is het eigenlijk wel zo complex? Deze blog geeft een doorkijkje naar de mogelijkheden.

Hoe zat het ook alweer?

Stel u heeft reeds een SAP BW powered by SAP HANA systeem. Stap 1 is dan een upgrade naar BW 7.5 SP4 (of hoger) en een installatie van de starter add on. Deze add on zorgt er onder andere voor dat uw systeem in een zogeheten “compatability mode” komt waar u de tijd en ruimte krijgt om uw oude systeem te converteren naar een nieuwe omgeving welke volledig ondersteund wordt door BW/4HANA. Omdat BW/4HANA geoptimaliseerd is voor HANA, is dit een verplichte stap.

Alleen die objecten die uitmuntend performen in HANA mogen geconverteerd worden. U kunt hierbij denken aan ADSOs (advanced DSOs) en Composite providers.

BW/4HANA compatibility mode

Moet ik in 1 keer over naar BW/4HANA?

Het antwoord is “Nee” en daar ligt mijn inziens ook de kans. U kunt een tijdelijke kopie van uw bestaande systeem maken en in alle rust die flows converteren die ook werkelijk geconverteerd dienen te worden. Als voorbeeld kunnen we het volgende landschap nemen:

Uw bestaande ontwikkelomgeving “BW Dev” wordt gekopieerd naar een tijdelijke “BW op HANA Dev-temp” omgeving waar u de bestaande objecten kunt converteren naar de nieuwe objecten. De SAP programmatuur helpt u hierbij en zorgt ervoor dat het fundament wordt gelegd voor verdere optimalisatie. Dit zal overigens in een aantal gevallen nog steeds nodig zijn. U kunt u voorstellen dat bij een wat ouder BW systeem er heel wat rationalisatie kan plaatsvinden in zowel de lagen in BW als wel in het logisch clusteren van informatie domeinen.

Nadat de objecten geconverteerd zijn kan er vervolgens met behulp van de SAP programmatuur getransporteerd gaan worden naar het nieuwe systeem (in dit voorbeeld de Dev-B4) en de data gemigreerd worden van het oude naar het nieuwe systeem door middel van de standaard SAP data loads.

Kan het ook anders?

Natuurlijk! Zoals het volgende landschapsplaatje laat zien:

Een meer traditioneel upgrade pad waar het bestaande BW 7.x systeem op AnyDB wordt geconverteerd en ge-upgrade naar BW.7.5 en de add on wordt geïnstalleerd. Vervolgens worden de flows weer geconverteerd en als finale stap wordt ge-upgrade naar BW/4HANA met de SUM software van SAP. Deze stap kan overigens pas worden uitgevoerd als de stoplichten op groen staan. Het systeem zal niet van de “compatability mode” naar de BW/4HANA mode gegaan zonder dat alle “legacy” objecten gemigreerd zijn!

U ziet het, er zijn vele wegen naar Rome. In onze Interdobs demo omgevingen zijn we continue bezig de juiste modus voor u te vinden en te vertalen naar Architectuur en best practices. Goed advies richting u, onze klant is altijd het doel!

In onze volgende blog gaan we wat dieper de techniek in en ziet u de resultaten van 1 van onze proef conversies. Hierin gaan we een bestaande 7.x flow BW/4HANA ready maken.

 

Graag tot de volgende blog!


Snelle start nodig? Kijk ook eens naar onze BW/4HANA accelerator!

Ronald Konijnenburg