Mind the gap: zonder kleerscheuren naar een digitale onderneming

Mind the gap: zonder kleerscheuren naar een digitale onderneming

Quinso is een extended business partner van Interdobs. Interdobs en Quinso werken samen in het kader van digitale transformaties.

 

Veel organisaties hebben moeite de snelheid bij te benen waarmee de digitale wereld zich ontwikkelt. Er dreigt daardoor een gat te ontstaan tussen wat er technologisch mogelijk is en wat het zakelijk leven daarmee doet. Hoe overbruggen organisaties dat gat? Hoe maken ze – zonder kleerscheuren! – de overstap van de traditionele bedrijfsvoering naar een supersnelle digitale onderneming. Dat is precies waar ik het op 3 oktober over ga hebben tijdens connect to innovate. Met dit blog geef ik alvast een voorproefje.

 

Auteur: Ronald Konijnenburg

 

Een stap vooruitzetten gaat altijd gepaard met risico’s. Daar zijn de bekende uitroepen “mind your step” en “mind the gap” op Schiphol en in de London Underground het tekstuele bewijs van. Het maakt niet uit of je een weg oversteekt, een vliegtuig instapt of een metro pakt – je moet nou eenmaal altijd een sprong wagen om van punt A naar punt B te komen. In het zakelijke leven is dat niet anders.

 

De stap naar een digitale onderneming

We leven in een wereld waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is via het internet, en we altijd actuele informatie tot onze beschikking hebben. Wat dat betreft kunnen we met recht spreken van een “gap” tussen de razendsnelle digitale wereld en de zakelijke wereld. Want organisaties zijn lang niet allemaal in staat om on the fly analyses uit te voeren, en daardoor direct in te spelen op veranderingen in de markt of vragen van klanten.

 

Daarom zullen organisaties de komende tijd afscheid gaan nemen van hun traditionele bedrijfsvoering (punt A) om zich te ontwikkelen tot moderne, digitale onderneming (punt B). En net zoals bij elke andere stap gaat dat gepaard met kansen maar zeker ook met risico’s.

 

Risico: verstoring van bedrijfsprocessen

De bestaande starre IT-systemen zijn bouwwerken uit de ‘klassieke’ wereld, en maken het onmogelijk om de stap te zetten van punt A naar B – hoeveel upgrades je ook uitvoert. Om zich te ontwikkelen tot digitale onderneming hebben organisaties dus een nieuw systeem nodig dat rust op de fundamenten van de digitale wereld: een cloudsysteem met een open architectuur en een ongekende rekenkracht. En dat is waar het spannend wordt. Want het systeem waar momenteel alle bedrijfskritische processen op draaien, zal opnieuw geïmplementeerd moeten worden.

 

Wanneer waag je de sprong?

Hoe langer organisaties wachten met het wagen van de sprong, hoe uitdagender die sprong wordt. Want de kloof wordt alleen maar groter. En dan heb ik het niet alleen over de kloof tussen jouw organisatie en de digitale wereld, maar ook die tussen jouw belevingswereld en die van de klant, tussen jouw onderscheidende waarden en die van de concurrent, tussen jouw IT en de technologische mogelijkheden.

 

Het moge duidelijk zijn: nóg langer stilstaan herbergt meer risico’s dan het zetten van de stap voorwaarts.

 

De readiness check helpt

Samen met Quinso en Datavard hebben wij de readiness check ontwikkeld. Die check helpt organisaties om zonder kleerscheuren de stap te maken naar een IT-landschap op basis van SAP S/4HANA en SAP BW/4HANA – dé nieuwe generatie oplossingen voor de digitale wereld. We maken een grondige analyse van alle processen, transacties en analyses die worden geraakt met de overstap, brengen overbodig maatwerk naar de oppervlakte, en kijken naar de functionaliteit die je nu gebruikt en die niet standaard wordt afgedekt in de nieuwe systemen. Met de check helpen we je de risico’s inzichtelijk te maken en vervolgens uit te sluiten.

 

Wil je hier mee over weten? Tijdens connect to innovate geef ik samen met Hubert Wezenberg – managing partner bij Quinso – een breakout-sessie over de optimale route naar SAP S/4HANA en SAP BW/4HANA. In veertig minuten vertellen we hoe deze oplossingen het mogelijk maken om bedrijfsprocessen sneller, beter en gebruikersvriendelijker maken en bijbehorende rapportages te realiseren. Uiteraard gaan we ook uitgebreid in op de readiness check. Meld je vandaag nog aan voor deze sessie!

 

 

 

 

Over Ronald Konijnenburg

Ronald Konijnenburg is Chief Innovation Officer bij Interdobs, een toonaangevende dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Sinds enkele jaren werkt Interdobs intensief samen met Quinso. De diepgaande kennis van Quinso over primaire processen is de perfecte aanvulling voor Interdobs, dat zich vooral richt op de rapportages die daarbovenop komen. Samen helpen ze klanten op alle vlakken om te innoveren.

Ronald Konijnenburg