SAP Datasphere, meer dan alleen maar een naamswijziging!

SAP Datasphere, meer dan alleen maar een naamswijziging!

SAP Datasphere is de volgende generatie van SAP Data Warehouse Cloud. Het “oude”, vertrouwde DWC maar met nieuwe mogelijkheden die data discovery, modeling en data distributie verbeteren.

De nieuwe functionaliteit omvat een nieuwe datacatalogus die fungeert als een centrale repository, waarin alle gegevens en metadata, inclusief lineage en governance, worden beschreven. Dit om ervoor te zorgen dat de gegevens nauwkeurig, compleet en up-to-date zijn. Met de toegevoegde Data Intelligence functionaliteit in Datasphere (codenaam: “Data Suite”) wordt het nu mogelijk om automatisch data pipelines te genereren vanuit bijvoorbeeld S/4HANA gebaseerde CDS views die zowel de initialisatie alsook de delta loads ondersteunen.

Daarnaast heeft SAP ook de bedrijfsspecifieke semantische laag verrijkt met geavanceerde modelleringsmogelijkheden als eerste stapje om de huidige business builder functionaliteit te verruilen met het nieuwe Analytic model.

 

Analytic Model

 

Bestaande klanten van SAP Data Warehouse Cloud zullen automatisch de nieuwe functionaliteit zien in hun productie omgeving, er is geen migratie nodig. Het grote voordeel van een SaaS omgeving!

Ook in onze Interdobs tenant is de functionaliteit aangezet en we zullen de komende weken in detail beschrijven wat de nieuwe functionaliteit u brengt!

Laten we wat dieper ingaan op enkele van de nieuwe SAP Datasphere-mogelijkheden die vorige week zijn aangekondigd.

SAP Datasphere Catalogus

SAP Datasphere Catalogus maakt het eenvoudiger om te zoeken naar gegevens uit modellen, stories en dashboards. Na indexering kunnen objecten verder geclassificeerd worden voor uw eigen bedrijfscatalogus, waarbij deze kunnen worden verrijkt met bedrijfsspecifieke termen en hiërarchische tags.

Indexering:

Indexering van SAP Analytics Cloud en Datasphere objecten in de Interdobs omgeving

 

Het doorzoeken van de objecten:

Zowel SAC alsook Datasphere modellen kunnen worden doorzocht

 

Objecten kunnen worden uitgebreid met ‘tags’ voor eenvoudige zoekmogelijkheden

 

Uniek is ook de mogelijkheid voor data-lineage waar gebruikers relaties tussen objecten kunnen bekijken. Lineage biedt een gestructureerd overzicht van objecten zodat gebruikers rechtstreeks naar de relevante bedrijfsobjecten kunnen navigeren.

Data lineage

De catalogus zal binnenkort worden uitgebreid met andere SAP-toepassingen en bronnen, waaronder SAP Business Warehouse (SAP BW), SAP ECC en SAP S/4HANA, zodat een volledige view van de SAP bronnen gegeven kan worden.

Het mooie is dat het hiermee niet stopt. Datasphere is geen SAP specifiek data warehouse, maar heeft vele mogelijkheden om externe bronnen aan te sluiten. Daarom heeft SAP ook diverse partnerships aangekondigd, o.a. met Collibra, om de niet-SAP-bronnen te ondersteunen in de catalogus.

Data pipelines

SAP Datasphere kan gegevens repliceren en automatisch grote aantallen pijplijnen genereren zonder veel inspanning.

Het MII systeem van onze partner Quinso als selectie:

Selecteer de bron

 

En de pipeline wordt gegenereerd:

Geef als doel Datasphere en start de replicatie!

 

Het systeem configureert automatisch de benodigde pijplijnen om de initiële gegevens en delta’s te verwerken. De pipelines worden zelfs opnieuw gestart in geval van storing. Met deze nieuwe mogelijkheid maakt SAP Datasphere het eenvoudig om automatisch en continu grote aantallen tabellen te repliceren met minimale inspanning. SLT out of the box!

SAP Datasphere Marketplace

SAP Datasphere Marketplace is verbeterd om het nog gemakkelijker te maken om externe brongegevens te gebruiken. SAP Datasphere Marketplace biedt meer dan 3.000 datasets welke direct klaar zijn voor gebruik.

 

Partners for the win

SAP begrijpt dat het beter maken van Datasphere niet alleen kan. SAP werkt daarom vanaf nu ook samen met technologiepartners die zich inzetten om de behoefte van organisaties aan het vereenvoudigen, integreren, beveiligen en besturen van het gegevenslandschap te vereenvoudigen.

De eerste partners die toegevoegde functionaliteit bieden zijn Databricks, Collibra, Confluent en DataRobot. Samen zullen ze de product portfolio van SAP gaan versterken

Elk van deze strategische partners brengt zijn eigen functionaliteit mee:

  • Databricks en SAP zullen tweerichtingsintegratie leveren tussen SAP Datasphere – met de volledige zakelijke context van SAP-gegevens – en hun Data Lakehouse-platform op elk cloudplatform
  • Collibra en SAP zullen beginnen met het integreren van hun gegevenscatalogi om data governance, privacy en compliance initiatieven voor elke organisatie future-proof te maken
  • Confluent zal gegevens “in motion” mogelijk maken met real-time streaming data van en naar SAP Datasphere
  • En tot slot zal DataRobot elke organisatie in staat stellen krachtige op maat gemaakte machine learning-modellen bovenop SAP Datasphere te bouwen

 

Onze verwachting is dat het hier niet bij blijft. SAP zal nieuwe partnerships blijven ontwikkelen om zo Datasphere het meest krachtige data platform ter wereld te maken.

SAP BW Bridge

 Met SAP Datasphere zullen de mogelijkheden van de SAP BW-bridge worden uitgebreid. De BW bridge maakt het makkelijker om te migreren naar Datasphere vanuit een on-premise BW omgeving.

Interdobs heeft de afgelopen jaren veel ervaring mogen opdoen met de migratie van SAP BW systemen naar SAP BW/4HANA systemen. De BW bridge is in essentie een BW/4HANA systeem in de Cloud en wij zijn er trots op onze nieuwe propositie te introduceren als zusje van onze BW/4HANA Readiness Check:

The BW Bridge optimizer

Onze propositie maakt de stap naar de BW bridge eenvoudiger door uw huidige BW of BW/4HANA systeem te scannen met behulp van SAP en onze hernieuwde Interdobs tooling.

Zo geven wij met de optimzer inzicht in:

  1. Welke databronnen kunnen van BW terug naar S/4HANA?
  2. Welke objecten in uw BW systeem zijn, leeg, worden nooit meer geladen of hebben geen query acties?
  3. Welke objecten zijn echt belangrijk voor uw rapportages?
  4. Welke objecten zijn onzichtbaar in rapportages, maar hard nodig voor data verladingen?
  5. Welke custom code zit er in het systeem?

 

Doel van onze service offering is om zo lean en mean mogelijk over te gaan naar de BW bridge. Als een lichtgewicht naar de Cloud met minimale inspanning en kosten!

 

Meer weten waarom de BW Bridge cruciaal is voor on-premise BW klanten? Klik hier!

Ook een scan boeken? Neem snel contact met ons op!

 

Meer weten? Kijk ook eens naar deze externe SAP link:

Datasphere FAQ

 

Ronald Konijnenburg