Het Interdobs Webflix SQL Data Warehouse, de componenten – deel 1

Het Interdobs Webflix SQL Data Warehouse, de componenten – deel 1

Klik hier voor het tweede deel van deze blog serie!

Er is een verandering te zien in SAP Data Warehouse land. Dat we bij onze klanten het leeuwendeel van de op SAP technologie gebaseerde Data Warehouses zien in SAP BW, is logisch. Het product bestaat al meer dan 20 jaar en heeft ondertussen een “installed base” van ruim 16.000 klanten. Dat we BW tegenkomen bij een SAP klant is daarom meer regel dan uitzondering. Toch timmert SAP ook aan de weg met de op HANA gebaseerde Data Warehouses. Nog even ter herinnering, dit zijn de keuzes:

  1. BW op AnyDB
  2. BW op HANA
  3. BW/4HANA
  4. HANA SQL Data Warehouse

Hoe populair is het SQL Data Warehouse nu eigenlijk? Een goede graadmeter is om te kijken naar de sessies welke op SAP TechEd volgende week in Barcelona worden gegeven:

5 sessies. Vergelijk dat met een stuk of 8 BW/4HANA sessies en we zien dat deze elkaar qua exposure niet zo veel ontlopen. Deze ervaring hebben wij bij Interdobs ook.

Bij Interdobs zijn wij altijd frontrunners op nieuwe techniek en zodoende zijn wij een aantal maanden geleden begonnen met een zeer uitgebreide showcase te bouwen in ons eigen demo landschap: het Webflix Data Warehouse. Ik zal u in een aantal blogs de komende weken deelgenoot maken van de inrichting die wij hebben gedaan.

Het scenario

We hebben het volgende scenario geïmplementeerd: het fictieve bedrijf “WebFlix” moet digitaliseren en zit midden in haar transitie van de oude wereld (DVD verkopen en verhuur) naar de nieuwe streaming wereld. Zij heeft onlangs besloten om de “digital core” van SAP te implementeren met S/4HANA, het HANA SQL Data Warehouse en SAP Data Hub.

Webflix heeft een divers landschap:

Legacy

  • MS SQL database met al haar “legacy” activiteiten. De database heeft een JDBC connector waarmee zij connectie maakt naar diverse andere platformen

Nieuwe elementen

  • S/4HANA met de implementatie van Finance en Logistiek
  • SAP Data Hub waar WebFlix aan het experimenteren is met het opslaan van streaming informatie over films die bekeken worden. WebFlix wil een revolutionair nieuw verdienmodel implementeren om de concurrentie voor te blijven: PPP: “Pay Per Popularity”. Hoe vaker een film (real time) bekeken wordt, hoe duurder deze wordt. Een simpel vraag en aanbod gedreven model!
  • Odata koppeling naar HANA waarmee nieuwe klant en contract informatie gepushed worden via een Odata service
  • HANA SQL Data Warehouse waar WebFlix haar nieuwe en oude wereld wil samenbrengen in rapportages
  • SAP Analytics Cloud voor de rapportages

 

Grafisch zijn de volgende componenten aanwezig:

Voor de koppeling tussen het MS SQL Data Warehouse en HANA wordt gebruikt gemaakt van een eigen gemaakte JDBC SDI adapter welke wij bij Interdobs zelf ontwikkeld hebben. Hiermee kunnen we alle databases ontsluiten richting HANA!

Het op MS SQL gebaseerde data model kan als volgt grafisch worden weergegeven:

De benodigde tabellen worden via SDI en JDBC virtueel gekoppeld:

De streaming data wordt verzorgd door Data Hub

 

Het hart van onze oplossing is natuurlijk de “Data Warehouse Foundation”.

Data Warehouse Foundation

De HANA Data Warehousing Foundation biedt de basis voor het HANA Data Warehouse. Door middel van de SAP WEB IDE kunnen (virtuele) tabellen, native DSO’s en bijbehorende flow graphs en calculation views gebouwd worden. De flow graph is te vergelijken met een data flow in SAP BW. De data flow wordt getriggerd met een task chain welke weer ter vergelijken is met de process chain in BW. Zo zien we dat een hoop componenten uit de BW wereld overgenomen worden in het native Data Warehouse!

Hoe deze componenten allemaal samen werken zal ik in de volgende blog serie uitleggen.

Fijne TechEd namens het Interdobs SQL DWH team!

 

Ronald Konijnenburg

Frans van der Peijl

Tim Koster

 

 

Ronald Konijnenburg