SAP Analytics Cloud – Administration Cockpit: het antwoord op alle technische SAC vragen!

SAP Analytics Cloud – Administration Cockpit: het antwoord op alle technische SAC vragen!

Eind 2021 kondigde SAP, vlak na de TechEd, in één de vele blogs op de SAP Community de komst aan van de SAP Analytics Cloud Administration Cockpit. Nu de eerste kwartaal release van SAP Analytics Cloud voor de deur staat (gepland voor 18-20 februari 2022) is het de hoogste tijd om u kort bij te praten over deze uiterst handige applicatie die standaard wordt geleverd op uw SAP Analytics Cloud tenant.

Als beheerder van een SAP Analytics Cloud omgeving krijgt u regelmatig te maken met vragen over autorisaties van gebruikers en teams op stories en applicaties, het aantal (actieve) gebruikers en bijvoorbeeld in welke stories een bepaald model gebruikt wordt. Tot op heden waren er maar beperkte mogelijkheden om een antwoord te vinden op deze vragen, als de informatie al überhaupt beschikbaar was. Met de introductie van de SAP Analytics Cloud Administration Cockpit in de Q1.2022 release helpt SAP om deze gegevens eenvoudig en overzichtelijk te presenteren.

Na het opstarten van de SAP Analytics Cloud Administration Cockpit wordt het ‘Home’ scherm getoond met de belangrijkste KPI’s. Door middel van de ‘ +’ en het prullenbakje kan men tegels toevoegen en verwijderen om alleen relevante informatie te tonen voor uw specifieke situatie. De tabs boven de tegels geven de mogelijkheid om te navigeren tussen de verschillende pagina’s. Het selecteren van één van de tegels geeft de historie weer.

Naast handige informatie over het aantal gebruikers, teams en rollen, helpt de ‘Authorization’ tab bij het identificeren van gebruikers die inactief zijn of wellicht nooit hebben ingelogd. Een veel voorkomend fenomeen wat met het oog op de verschillende licentiemodellen tot een directe kostenbesparing lijdt.

In de details tab krijg u direct een overzicht om welke gebruikers het gaat en kan u via de ‘Factsheet’ alle details opvragen.

Een tweede interessante tab die ik kort wil bespreken betreft ‘Dependencies’. Vaak vragen ontwikkelaars en gebruikers zich af welke afhankelijkheden er bestaan tussen verschillende objecten zoals connecties, stories, modellen, etc. Deze metadata en lineage informatie is vaak erg belangrijk als er wijzigingen moeten worden doorgevoerd. Onderstaand figuur geeft een idee van de informatie die beschikbaar is op deze tab.

Waar kan ik deze cockpit dan vinden vraagt u zich wellicht af? Vanaf de Q1.2022 release is de applicatie te vinden in de SAC Content onder de systeem folder.

De Administration Cockpit heeft een enorme toegevoegde waarde. Hulp nodig bij het installeren of uitdiepen van de functionaliteit? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Martijn van Foeken