SAP Analytics Cloud: de laatste ontwikkelingen, een nieuwe naam en de SAP Analytics Hub

SAP Analytics Cloud: de laatste ontwikkelingen, een nieuwe naam en de SAP Analytics Hub

Nieuwe naam: SAP Analytics Cloud

In onze meest recente blog over SAP BusinessObjects Cloud hebben we u bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en ons bezoek aan de Partner Test in Walldorf. Tijdens de SAPPHIRE 2017 van afgelopen mei in Orlando verraste SAP ons met een naamswijziging van SAP BusinessObjects Cloud naar SAP Analytics Cloud. SAP wil blijkbaar voor de meest recente producten zoals Lumira en Design Studio geen gebruik meer maken van het BusinessObjects brand. Maar goed een nieuwe naam alleen is niet de aanleiding voor een blog. Naast de introductie van een nieuw product zijn er namelijk wederom interessante nieuwe ontwikkelingen wat betreft SAP Analytics Cloud.

SAP Analytics Hub

Behalve een nieuwe naam werd er tijdens SAPPHIRE 2017 een interessant nieuw product gelanceerd: SAP Analytics Hub. Dit product gaat dienen als Cloud portal waarbij de gebruiker vanaf één centrale plek toegang krijgt tot al zijn Analytic content, zowel on-premise als Cloud-based. Maar waarom is dit product nu zo interessant hoor ik u denken?

De SAP Analytics Hub kan er wel eens voor gaan zorgen dat klanten, die zeer waarschijnlijk geïnvesteerd hebben in een on-premise SAP BusinessObjects Enterprise Intelligence omgeving en licenties, in groten getale de stap gaan zetten richting SAP Analytics Cloud. Immers indien de SAP Analytics Hub de verzamelplaats wordt voor alle Analytic content maakt het niet meer uit met welke applicatie deze content is ontwikkeld. En vervalt dus ook de noodzaak om bestaande content zoals Web Intelligence rapporten, Design Studio applicaties of Lumira storys die dagelijks waarde toevoegen in uw processen opnieuw te bouwen. Uw gebruikers willen immers graag één portal gebruiken en het herbouwen van content levert nou niet direct de beste return on investment cijfers in uw projecten portfolio.

 

Door de aangekondigde integratie met non-SAP producten kan de SAP Analytics Hub eveneens heel interessant zijn als u af wil van meerdere platformen en bijbehorende portals voor Analytics. Welke organisatie worstelt er nu niet met lokale Tableau of Power-BI content die niet tezamen met de Enterprise Analytics wordt aangeboden op één centrale plaats? Door te kiezen voor één platform kan de bestaande content beschikbaar worden gesteld aan iedereen in de organisatie. Simpel, door in te loggen op de SAP Analytics Hub, in de Cloud. Zo wordt waardevolle informatie niet over het hoofd gezien.

In de komende periode zal Interdobs u uitgebreid informeren over de SAP Analytics Hub. Hieronder alvast een korte impressie:

Laatste ontwikkelingen SAP Analytics Cloud

Tenslotte heeft SAP sinds eind maart weer een aantal nieuwe releases uitgebracht. In de praktijk betekent dit dat uw tenant automatisch wordt bijgewerkt met de meest recente versie, één van de voordelen van SaaS. Geen update stress voordat uw gebruikers kunnen profiteren van de nieuwste functionaliteit, maar gewoon direct aan de slag.

Hieronder vind u een overzicht van de meest interessante updates:

 • Cloud Agent: vanaf versie 2017.06 is het niet meer noodzakelijk om bij een nieuwe release altijd de SAP Analytics Cloud Agent te updaten. Dit on-premise component is nodig bij scenario’s waarin data wordt geïmporteerd. Vanaf nu is een update alleen nodig als de betreffende data connectiviteit is gewijzigd.
 • Responsive lay-out: net zoals in de aangekondigde nieuwe release van Lumira 2.0 – beschikbaar begin Q3 2017 – beschikt SAP Analytics Cloud vanaf release 2017.08 over functionaliteit die ervoor zorgt dat je story automatisch resized bij verschillende resoluties en apparaten. Door gebruik te maken van verschillende ‘lanes’ worden de visualisaties naadloos verdeeld over de beschikbare resolutie. In release 2017.10 zijn veel optimalisaties doorgevoerd als je een story bekijkt op bijvoorbeeld een smartphone of tablet.

 

 • Data Wrangling: met release 2017.09 is de aangekondigde Data Wrangling functionaliteit beschikbaar voor alle workflows. Dit betekent dat u nu tijdens het importeren van data, het creëren van een model en het toevoegen van data aan een bestaand model profiteert van zaken als:
  • Data sampling: werken met kleinere data sets voor je data preparatie stappen
  • Card view: een overzicht van alle kolommen in één scherm
  • Meer data transformatie opties inclusief een historie en roll-back mogelijkheden

 

 • Smart Assist: in release 2017.09 introduceert SAP een aantal functies onder de naam Smart Assist. Deze bestaan uit Smart Insights, Smart Transformation en Smart Discovery. Het doel van de Smart Assist functies is om predictive in te zetten om meer uit je data te halen zonder dat je een data scientist hoeft te zijn. Met Smart Discovery bijvoorbeeld krijg je inzicht in de key business drivers op basis van je data en kan je simulaties uitvoeren. Smart Insights genereert automatisch informatie over een geselecteerd data punt. Dit alles op basis van Guided Machine Discovery technologie.
 • Mobile iOS app: in Juni lanceert SAP een nieuwe iOS app voor SAP Cloud Analytics. Deze aankondiging is gedaan op SAPPHIRE 2017.

Wederom zeer veel mooie nieuwe ontwikkelingen op het SAP Analytics Cloud platform. Bent u geïnteresseerd om meer te weten te komen over deze SaaS oplossingen van SAP of wilt u graag een demo, neem dan contact op met ons op!

Martijn van Foeken