SAP kiest voor SAP Analytics Cloud

SAP kiest voor SAP Analytics Cloud

SAP is afgelopen week met groot nieuws naar buiten gekomen over hun SAP BI product strategie. Kort samengevat zal SAP Analytics Cloud per direct de primaire oplossing zijn voor data discovery. De directe consequentie van deze strategiewijziging is dat nieuwe investeringen en innovaties enkel nog zullen plaatsvinden op SAP Analytics Cloud, en niet meer op het on-premise alternatief, SAP Lumira, Discovery edition.

Als co-auteur van SAP Lumira, Discovery Edition – The Comprehensive Guide voor SAP Press (binnenkort verkrijgbaar) zou ik natuurlijk liegen als ik zou zeggen dat ik stond te springen van blijdschap toen ik de blog van Mike Flannagan las. Tuurlijk, er gingen wel wat geruchten rond in de weken voor de aankondiging en was ik niet compleet verrast over het nieuws zelf, maar wel over de timing van het bericht.

Laten we eens kijken wat er nu precies wordt verteld in de aankondiging van SAP. Ten eerste, SAP Lumira, Discovery edition maakt nog steeds deel uit van de SAP BI toolset. Het pakket wordt ten minste tot eind 2024 ondersteund, en SAP kennende zal dit indien nodig nog verder opgeschoven worden. Er draaien nu ook nog steeds zat Web Application Designer applicaties en BEx Analyzer is ook nog steeds volop in gebruik, terwijl Analysis Office toch ook al enige tijd bestaat. En vergeet Xcelsius (SAP Dashboards) niet; nog steeds veel in gebruik. In 2018 zullen we zeker nog een versie 2.2 en 2.3 van SAP Lumira, Discovery edition zien. Deze updates zullen echter met name performance- en stabiliteitsverbeteringen bevatten. Als je momenteel gebruik maakt van SAP Lumira 1.x of SAP Lumira, Discovery edition 2.x, dan lijkt het logisch om voorlopig door te gaan met het gebruik (en onderhoud) van de Lumira installatie, samen met het SAP BusinessObjects BI Platform. Dit geldt uiteraard ook als cloudoplossingen geen onderdeel vormen van de IT strategie. In het geval dat uw organisatie SAP Lumira, Discovery edition niet gebruikt, maar wel behoefte heeft aan een data-discovery tool, dan is SAP Analytics Cloud nu het logische product om te onderzoeken.

Sinds oktober 2017 ben ik betrokken geweest bij diverse grootschalige SAP Analytics Cloud projecten, waarbij mijn oorspronkelijke scepsis plaats heeft gemaakt voor meer en meer enthousiasme (zie mijn eerdere blog over mijn eerste kennismaking met SAP Analytics Cloud uit 2016). In de afgelopen 18 maanden zijn er veel features toegevoegd die SAP Analytics Cloud eindelijk enterprise-ready maken. Live verbindingen naar SAP BW en SAP HANA bronnen zijn nu bijvoorbeeld beschikbaar. Er moet echter nog veel meer gebeuren om SAP Analytics Cloud qua features en integratie op het niveau van de bestaande on-premise tools te brengen. De live verbindingen kennen bijvoorbeeld nog veel beperkingen en veel van de platformfeatures die we kennen van het SAP BusinessObjects BI Platform en SAP BW, zoals document- en gebruikersmanagement, of scheduling, liggen nog jaren achter, of zijn helemaal niet beschikbaar. Dit is dan ook de reden waarom de timing van deze aankondiging door SAP me verbaasde; het lijkt wat aan de vroege kant. Het goede nieuws is in ieder geval dat met iedere release (in 2017 24 release waves!) de tool beter wordt en SAP vol gecommitteerd is hieraan.

Met de nieuwe Hybrid Solution strategie, wat een mix is van on-premise en cloud BI oplossingen, zal de SAP Analytics Hub een belangrijke positie in gaan nemen als overall BI portaal voor eindgebruikers. Voor wat betreft de Hub kan ik dezelfde opmerkingen maken als voor SAP Analytics Cloud: nog niet helemaal af. De tool is nog vrij basic qua functionaliteit, en van echte integratie met SAP Analytics Cloud en het SAP BusinessObjects BI Platform is nog geen sprake. Ook het aangekondigde “hybrid license program” is momenteel nog niet beschikbaar en is aangekondigd voor de tweede helft van 2018.

Wat me heel erg bevalt aan deze aankondiging van SAP is de eerlijke en transparante manier van communiceren. De richting voor de komende jaren is een stuk duidelijker geworden. In mijn visie is dit een logische stap: weg van het achterhoedegevecht dat SAP Lumira, Discovery edition aan het houden is tegen de populaire concurrenten Tableau en Qlikview. Het is verstandiger om te focussen op een BI oplossing die in zijn vorm waarschijnlijk juist voorligt op de concurrentie en veel meer potentieel heeft op de lange termijn: SAP Analytics Cloud.

Ik zie deze koerswijziging dan ook slechts als het begin en verwacht ik dat op termijn andere tools zullen volgen. Voor SAP Lumira, Designer edition zijn in ieder geval in 2018 en 2019 nog nieuwe updates (met nieuwe features) beloofd, maar dit zou wel eens kunnen veranderen als SAP Analytics Cloud een vergelijkbare “application design (scripting)” functionaliteit krijgt. Alles wijst op een eindspel met SAP Analytics Cloud als dé complete BI oplossing, waarbij de SAP Analytics Hub volledig geïntegreerd is en het platform gebruikt kan worden voor alle enterprise reporting, dashboarding, ad-hoc data analyse, planning en predictive behoeften. De vraag is niet of, maar wanneer…

Xavier Hacking