Xavier Hacking – SAP Teched 2019 highlights

Xavier Hacking – SAP Teched 2019 highlights

SAP TechEd Las Vegas 2019 zit er weer op en dus is het tijd om terug te kijken. De onderwerpen waar ik me op gericht heb zijn uiteraard SAP Analytics Cloud (SAC) en het gloednieuwe SAP Data Warehouse Cloud (DWC). 


Embedded Analytics 

Al eerder aangekondigd, nu voor het eerst getoond: SAC als volledig geïntegreerde rapportage- en analyseoplossing binnen SAP-cloudapplicaties. Hiermee wordt het mogelijk om SAC direct te gebruiken op de data die in de betreffende applicatie beschikbaar is (live). Binnen SAP Fieldglass kan men dan bijvoorbeeld op basis van de Fieldglass-tabellen een model bouwen waar een SAC-story gebruik van kan maken om grafieken en tabellen op  te bouwen. Deze feature wordt meegeleverd binnen de bestaande applicatielicentie, maar geeft enkel toegang tot de SAC BI-features en kan slechts gebruik maken van de data binnen de applicatie. Voor het combineren van data uit meerdere bronnen en predictive -en planningfeatures zal de “standalone” versie van SAC gebruikt moeten worden. Het idee is overigens dat er voor alle cloudapplicaties live-connectoren beschikbaar zullen komen, al worden hier helaas geen tijdlijnen voor gegeven. De cloudproducten waar we de “embedded” SAC het eerst zullen zien zijn SAP Fieldglass, SAP SuccessFactors en SAP Data Warehouse Cloud.


SAP Analytics Cloud Mobile

De mobiele compagnon van SAC loopt nog steeds ver achter bij de webversie. Zo is er nog altijd geen app beschikbaar voor Android-apparaten (eind dit jaar), is er geen goede integratie met de SAP Analytics Hub (Q2 2020) en werken Analytics Designer apps niet (Q2 2020). We mogen op korte termijn verbeteringen verwachten rondom de ondersteuning van live prompts en SSO (geen dubbele logins meer). SAP zal dus flink aan de bak moeten om deze inhaalslag te maken, zeker omdat het mobile-team veel interessante ideeën heeft voor de toekomst. Men denkt onder andere aan use cases en workflows waarbij de nadruk meer komt te liggen op het stellen van specifieke vragen aan de app (eventueel via spraak), in plaats van het verversen van voorgedefinieerde rapporten. De app zou hiervan moeten leren en middels een tijdlijn en pushberichten dan pro-actief informatie en inzichten gaan delen met de gebruiker (“De omzet van gisteren wijkt opvallend veel af, met name voor product XYZ”).

SAP Data Warehouse Cloud

Opvallend was dat het gloednieuwe SAP Data Warehouse Cloud tijdens zowat alle presentaties (inclusief de keynote) voorbij kwam. Het enthousiasme voor deze nieuwe oplossing kan ik wel begrijpen, zeker in combinatie met de “embedded SAC”, omdat dit power users de tools kan gaan geven om hun eigen mini data warehouse te bouwen binnen het SAP ecosysteem. Met de directe (live-)connectoren naar SAP en non-SAP-bronnen, een web-based cloudomgeving die eenvoudig beheersbaar (en schaalbaar) is en de rapportages- en analyse opties van SAC is dit een serieus alternatief voor lokale MS Excel/Access-achtige rapportgeoplossingen die binnen veel organisaties bestaan. Het opzetten van zo’n model is vrij simpel (drag en drop) en vereist niet persé SQL-kennis. Conceptueel ziet het er dus goed uit, echter ook hier is nog veel werk aan de winkel.


Al met al dus een interessante TechEd en het moge duidelijk zijn dat de positie en rol van SAP Analytics Cloud alleen maar belangrijker zal worden binnen het SAP-ecosysteem. Vanuit Interdobs blijven we de ontwikkelingen op het gebied van SAP Analytics Cloud en Data Warehouse Cloud uiteraard op de voet volgen. 

Xavier Hacking