SAP Data Warehouse Cloud – augustus update!

SAP Data Warehouse Cloud – augustus update!

U bent ongetwijfeld nog aan het bijkomen van uw welverdiende vakantie of wellicht bent u 1 van de gelukkigen die zelfs nog mogen. In welke categorie u ook valt, weet dat de ontwikkelaars in Walldorf deze zomer niet stil hebben gezeten!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik u deelgenoot heb gemaakt van het nieuws over het nieuwe cloud data warehouse van SAP: SAP Data Warehouse Cloud. Hoog tijd voor een update.

Statement of direction

Wellicht even een korte recap. SAP Data Warehouse Cloud is een schaalbare oplossing in de cloud welke een totaal eigen positie krijgt binnen de data warehouse portfolio. Zie het als een modellering en rapportage omgeving specifiek geënd op de business gebruiker, zonder de noodzaak data rond te pompen naar allerlei plekken. Natuurlijk zit er aan de oplossing een “pay per use” model met zelfs de mogelijkheid om bepaalde gebieden tijdelijk in slaap te brengen zodat de kosten ook stoppen, daar is over nagedacht!               

Hybrid Data Warehousing

De kracht zal van Data Warehouse Cloud zal vooral zitten in de hybrid mogelijkheden, hergebruik uw bestaande HANA en BW modellen en verrijk deze met uw eigen data.

Een oplossing voor de business!

U krijgt als business gebruiker de mogelijkheid om data vanuit BW of HANA virtueel te benaderen via het bekende SDI mechanisme. Vervolgens kunt u zelf aan de slag met de bestaande modellen en deze uitbreiden met data die uit een bestand of wellicht een web service komt, en ja, die mogelijkheid zit er anno 2019 natuurlijk ook gewoon in.

Data toch persistent opslaan? Ook dat is mogelijk. Met een druk op de knop gaat u van een virtueel naar een persistent model.

Spaces

Alles komt bij elkaar in spaces. Zo kan iedere afdeling zijn eigen space opbouwen zonder de noodzaak om allerlei afdeling gedreven data warehouses te bouwen. De marketing en financiële afdelingen hoeven niet langer hun (on)heil te zoeken in externe databases om zelf analyses en rapportages samen te stellen. Natuurlijk zoals uw van een Duitse leverancier kan verwachten, ook de autorisatie wordt afgedekt!

Spaces

Het modelleren van uw data is overigens zeer intuïtief. Joins worden automatisch gelegd en ook zijn er tientallen functies om berekeningen te maken op de bestaande data.

Data flow

Daarnaast zal de look & feel uw erg bekend voorkomen. Het product heeft exact dezelfde look & feel als SAP Analytics Cloud. De user experience is dus perfect in sync.

Look & Feel zoals SAC

Nog een mooie feature is de business catalog. Nadat uw klaar bent met uw model worden de kenmerken en kengetallen onderdeel van de business catalog zodat ook uw collega’s de modellen eenvoudig kunnen vinden.

Ook een demo, wij hebben een eigen omgeving!

Interdobs was in de gelukkige positie een volledige walkthrough te krijgen gebaseerd op de Interdobs cloud tenant die wij in week 36 zullen krijgen. Wat we daar zagen was indrukwekkend.

Zo zagen wij een totaal oplossing waarin zowel data modellering mogelijk was, maar ook rapportage via embedded SAP Analytics Cloud. U verlaat de omgeving niet om na het modelleren van de data uw rapportages te maken, krachtig!

Onze tenant zal de volledige scope van data tot rapportage bevatten. We kunnen haast niet wachten om het u te laten zien!

Interdobs zal zowel op TechEd Las Vegas als TechEd Barcelona aanwezig zijn om u deelgenoot te maken van alle ins en outs. Houdt onze blog pagina in de gaten!

Ronald Konijnenburg