Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

edit-calculated-measureIn mijn vorige blog (oktober 2014 ), heb ik de verschillen laten zien tussen de verschillende versies van SAP Lumira. Ondertussen zijn de ontwikkelingen hard door gegaan en zijn we inmiddels beland bij versie 1.22.
Een andere nieuwe ontwikkeling is de komst van Lumira, Edge edition. In deze blog ga ik wat dieper in op de functionaliteiten van SAP Lumira en leg ik uit wat Edge is, en wat je ermee kan.

Starten met SAP Lumira

Lumira kan je gratis uitproberen. Op saplumira.com kan je de persoonlijke versie downloaden en voor 30 dagen gratis uitproberen. try-with-samplesNa de proefperiode vervallen enkele opties, maar is Lumira nog steeds goed bruikbaar.

storiesNa het downloaden en installeren van Lumira kan je gelijk beginnen. In de installatie zitten namelijk ook samples. Je kan voorbeelden bekijken van kant en klare stories en je hebt ook de beschikking over  2 datasets. De stories herken je aan de blauwe icoontjes en de datasets herken je aan de goudkleurige kubus.

In deze blog gebruik ik de e-Fashion dataset om een nieuwe story voor te bereiden.

Lumira Desktop

In de prepare tab kan je de inhoud in de dataset bekijken. Het eerste knopje laat een grid overview zien (data in een tabel). prepare-tabBij het indrukken van het 2e knopje (facet) laat Lumira alleen de unieke waarden zien in de dataset. Met het 3e knopje kan je bepaalde kolommen in de dataset verbergen. Met het 4e knopje (rekenmachine) kan je nieuwe kengetallen en dimensies maken.

Nieuwe kengetallen maken

In Lumira heb je de mogelijkheid om nieuwe kengetallen toe te voegen aan je dataset. In dit voorbeeld ga ik een calculatie doen. In wil namelijk het aandeel van de marge berekenen ten opzichte van de omzet. Dit gaat heel eenvoudig:

 1. Klik op de rekenmachine (of op de opties van  een willekeurige measure);
 2. Selecteer “new calculated measure”;
 3. Definieer de berekening (zie onderstaande foto).  De measures kan je gewoon slepen naar de formule sectie.
 4. Nu de berekening is gedaan, geef ik alleen nog aan dat het om een percentage gaat.

edit-calculated-measure

Edit Calculated Measure

percentage-calculated-measure

Select Percentage

Display Format Measure

Display Format Measure


Andere logica

Je kan ook logica toevoegen aan je nieuwe calculaties. In onderstaande voorbeeld maak ik een dimensie die aangeeft dat de performance goed of gemiddeld is op basis van een bepaalde logica. Let wel op: Lumira geeft aan dat het gaat om een calculated measure, maar eigenlijk is dit gewoon een dimensie.


dimension-measure

Edit Calculated Measure

output-dimension-measure

Output Measure


Hiërarchieën

In Lumira heb je de mogelijkheid om zelf een hiërarchie te definiëren. Het enige dat je hoeft te doen is op een dimensie gaan staan en de optie “Create custom hierarchy” selecteren. Hierna moet je aangeven welke dimensies bij de hiërarchie horen en hoe de knooppunten zich verhouden.

create-custom-hierarchy

dimensions-custom-hierarchy

Stories

Stories zijn verzamelingen van visualisaties die een verhaal vertellen over de data analyse. In de compose tab in Lumira is de gebruiker in staat mooie stories te maken.

Bij het maken van stories heb je de keuze uit de volgende type pagina’s:

 1. Board
 2. Infographic
 3. Report

Deze pagina’s lijken qua functionaliteit heel erg veel op elkaar. Toch zijn er enkele verschillen. Hier volgt een overzicht:

Ad 1: Board

Definitie: Pagina die opgedeeld is in 1 of meerdere secties. Elke sectie kan gebruikt worden voor elementen zoals grafieken, filters, tekst of foto’s. Dit zijn ook de enige elementen die je tot je beschikking hebt. Bij dit type pagina is er een aantal templates waaruit je kan kiezen:

board

Ad 2: Infographic

Definitie: Infographics gebruik je om de informatie flow, of de relatie tussen verschillende visualisaties (grafieken) weer te gegeven. Verder kan je gebruik maken van de andere elementen die je bij de board ook hebt. Verder heb je nog pictogrammen en shapes tot je beschikking. De pagina’s in een Infographic zijn verdeeld in secties die je kan resizen.

Ook hier kan je kiezen uit standaard templates:

infographic

Ad 3: Reports

Definitie: Een Report is een pixel-perfect pagina, waarbij je alle elementen kan gebruiken die beschikbaar zijn. Je kan ook alle elementen resizen.

Dynamische teksten

Een andere nieuwe optie die je kan gebruiken bij het samen stellen van je stories zijn dynamische teksten. Stel je voor dat je een story inplant om wekelijks uitgebracht te worden en je wilt het weeknummer in de tekst hebben. Dit kan je voor elkaar krijgen door een dynamische tekst te gebruiken. De formule ziet er als volgt uit:

dynamische-teksten

Dynamische teksten zijn beschikbaar in de tekst componenten in zowel de Boards, Infographics als de Reports.

Export naar PDF

Nieuw in Lumira is dat je een story kan exporteren naar PDF. Om dit te doen ga je naar File in het menu van Lumira Desktop -> Export as File. Bij Format kies je dan PDF.  Bij de range kan je aangeven welke pagina’s je wilt exporteren. Je hebt ook de mogelijkheid om de gebruikte filters in een appendix in het PDF bestand mee te sturen.

export-as-pdf

Opslaan en delen

Een story bestaat in principe uit een story (visualisaties, tekst, foto’s, etc.) en een dataset. Om een story en dataset te delen ga je naar de share tab in Lumira Desktop, waar je kan kiezen uit de beschikbare opties (in foto hieronder zien we de opties voor het delen van een story).

opslaan-en-delen

Een dataset kan op de volgende manieren gedeeld worden:

 • Via SAP HANA
 • Via Explorer
 • Via Lumira Cloud
 • Via SAP Lumira Server
 • Via StreamWork
 • Via SAP BI

Een story kan gedeeld worden:

 • Via export naar file
 • Via Lumira Cloud
 • Via Lumira Server
 • Via SAP BI

Lumira Edge

Het is ook mogelijk om een story op te slaan in Lumira edge. Deze optie staat niet in het menu met de andere opties. Om dit voor elkaar te krijgen ga je naar File -> Save As. Klik daarna op de optie SAP Lumira Edge Server.

lumira-edge

Wat is Lumira Edge

SAP Lumira, Edge edition  kan gezien worden als een licht gewicht editie van SAP Lumira Cloud, speciaal voor teams of departementen.

share-with-othersHet verschil met Lumira Cloud is dat je in Lumira Edge niet zelf bestanden (Excel en CSV) kan uploaden en gebruiken als dataset. Dit kan wel in SAP Lumira Cloud. Bij Lumira Edge heb je dus ook niet de mogelijkheid om data manipulaties te doen. Je zult dus eerst een story moeten maken met Lumira desktop. Nadat je dit hebt gedaan kan je de story opslaan in Lumira Ddge en deze delen met anderen.

In Lumira Edge heb je wel de mogelijkheid om een story aan te passen. Je kan nieuwe visualisaties maken. Qua visualisaties heb je dezelfde opties als Lumira Desktop en Lumira Cloud. Ook bij het maken of aanpassen van een story heb je dezelfde opties als bij Lumira Desktop en Cloud. Elke story kan je delen met gebruikers of gebruikers groepen die je kan onderhouden in Lumira Edge.

Nadat een story is aangepast in Lumira Edge kan deze weer worden geopend in Lumira Desktop door naar de SAP Lumira Edge Server optie te gaan en daar in te loggen met Lumira Edge inlog gegevens.

sap-lumira-edge-server