Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

Begin 2015 heeft collega Dwain Chang een blog geschreven over SAP Lumira en daarin ook een deel verteld over de SAP Lumira Edge server, nu bekend als Lumira Server for Teams. Met de laatste twee releases (1.28 en 1.29) van Lumira heeft SAP een duidelijke strategie neergelegd voor de SAP Lumira servers. Hoe ziet deze er dan uit?

Eerst nog even over SAP Lumira server. De Lumira server wordt ingezet om Lumira stories te delen met anderen. De server heeft usermanagement capaciteiten om alles in goede banen te leiden. Indien er een story is gemaakt waar meer collega’s interesse in hebben, kan je deze delen. Op de Lumira server kan de gebruiker het story bekijken, inzoomen op grafieken en kleine aanpassingen maken. Afhankelijk van de inrichting (autorisaties), kan deze dan weer worden opgeslagen. Lumira Desktop blijft voorlopig nog nodig om een story te creëren.

Strategie veranderingen

In deze blog op SCN heeft Nicolas DiGiulio van SAP de strategie uit de doeken gedaan omtrent SAP Lumira Server. SAP heeft aangegeven geen verdere ontwikkelingen meer te doen voor de SAP Lumira Server for HANA (LS4H) en SAP Lumira Cloud. Voor deze varianten is en blijft de laatste versie 1.28.

With the 1.28 release of Lumira, we have discontinued future updates to LS4H and Lumira Cloud. (Nicolas DiGiulio op SCN)

Hiervoor zijn een aantal redenen. Één daarvan is de introductie van Cloud for Analytics (C4A). Lumira Cloud zit in het vaarwater van C4A en heeft het onderspit moeten delven. SAP zet stevig in op hun cloud propositie met Cloud for Customer, Cloud for Planning, Cloud for Sales, etc en Lumira Cloud is een verouderde propositie en paste niet meer in dit rijtje. Een naamswijziging was in deze niet genoeg. C4A kan gezien worden als de nieuwe (uitgebreide) versie van Lumira Cloud.

Lumira-Cloud1

Cloud for Analytics voorbeeld van http://www.sapcloudanalytics.com

Daarnaast heeft SAP begin 2015 SAP Lumira Server for BI Platform (LS4BIP) gelanceerd als on-premise oplossing. Dit is een integraal onderdeel van het SAP BI Platform, waar laatst versie 4.2 van is uitgebracht. LS4BIP kan als extra applicatie worden geïnstalleerd op een bestaande BI4.1/4.2 omgeving of er kan voor gekozen worden om deze op een aparte server te plaatsen. Je hebt hierbij dan nog steeds een BO systeem nodig als basis. Dit kan vanaf BI 4.1 SP3 of BI 4.2. SAP klanten met een HANA systeem kunnen via het LS4BIP nog steeds hun data ontsluiten in Lumira via een HANA view.

Naast de Cloud strategie van SAP zien wij dus ook dat SAP stevig inzet op het BO4 platform. Het platform kan ingezet worden als centrale plaats waar alle BI documenten kunnen worden opgeslagen, gedeeld en opgestart. Denk hierbij aan Design Studio dashboards, Analysis for Office worksheets, Webi documenten en dus ook Lumira Stories.

Wanneer er dus een platform gewenst is om stories te delen zijn de opties overzichtelijker geworden. Het onderstaand plaatje laat zien welke keuzes er zijn. De Lumira Desktop is nodig binnen de organisatie om data te onsluiten en stories voor te bereiden (de tabs aquire en prepare). Vervolgens zijn er twee opties voor een server en de keuze hangt vooral samen met het aantal gebruikers:

  1. SAP Lumira for Teams (LS4T), voorheen SAP Lumira Edge, is duidelijk gericht op het ‘Small and medium Business’ segment.
  2. De andere keuze is de zojuist kort besproken LS4BIP. Deze versie richt zich dan op het segment boven het SMB. Mocht er al de beschikking zijn over een BI platform, dan lijkt mij dit de beste optie omdat er dan één centrale plek is waar de BI documenten kunnen worden gedeeld.

SAP-Lumira-Server-platform-opties

In een lichte kleur zijn de twee opties aangegeven waarin geen verdere ontwikkelingen worden gedaan. C4A staat hier niet nog niet bij, omdat er onvoldoende informatie over bekend is.

Roadmap

Als we naar de roadmap kijken van SAP Lumira (een roadmap op basis van 1.29 bestaat nog niet) dan zien we dat er nog een aantal zaken op de to-do lijst staan die interessant kunnen zijn zoals de Lumira templates. De mogelijkheden om een goede bedrijfstemplate neer te zetten in Lumira, kent nu nog een beperkt aantal opties. De support voor het BI platform is inmiddels geregeld, welk nog wel vermeld staat in het middelste rijtje. In de 1.29 release is het tevens mogelijk om Lumira stories weer te geven op de SAP BI Mobile app voor iOS. Hiervoor is dan wel een LS4BIP voor nodig.

Roadmap-SAP-Lumira-inclusief-Lumira-Server

Het is goed om te zien dat SAP een duidelijk strategische keuze heeft gemaakt, al zal wellicht niet iedereen hier blij mee zijn. Denk aan klanten met een LS4H installatie. Maar er is nu wel een duidelijke propositie voor Lumira server voor on-premise oplossingen. Met LS4T en LS4BIP kunnen klanten goed bediend worden. Waar op dit moment nog een hiaat zit is in de cloud oplossingen. Met het stopzetten van de updates voor Lumira Cloud moet er een vervanger komen. Deze is ook al aangewezen en aangekondigd, maar op dit moment is er nog veel onduidelijk over Cloud for Analytics, al is het een veelbelovende tool. Wanneer er meer over bekend is, zullen we daar zeker over bloggen.