Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

Met de komst van Lumira heeft SAP de volgende stap gezet in het als maar veranderende gebied van Business Intelligence. SAP Lumira is een “self-service” BI tool, wat betekent dat de eind-gebruiker makkelijk (zonder tussen komst van IT) zijn data kan analyseren, rapporten kan  voorbereiden en delen met anderen.

In deze blog wil ik het één en ander vertellen over de verschillende versies van SAP Lumira en in een notendop laten zien hoe je snel kunt starten met het maken van je eigen rapporten.

Als we een dataset hebben, kunnen we deze dus verrijken met bijvoorbeeld een ander bestand, of uitbreiden met nieuwe kengetallen of dimensies. Op de dataset kunnen we grafieken maken om nieuwe inzichten te ontdekken. Het resultaat kun je vervolgens makkelijk delen met de rest van de organisatie.

Lumira

Verschillen in Lumira versies

Op www.saplumira.com zien we dat er 3 versies van Lumira beschikbaar zijn:

 1. De desktop versie
 2. De cloud versie
 3. De Server versie

Desktop versie

De deskop versie van SAP Lumira is een client tool die draait op je eigen PC. Je hebt hier 2 versies van:

 1. Standard Edition: Dit is de volledige versie en kost ongeveer 990 Eur (verschilt per land en uiteraard kan hier over worden onderhandeld als klant)
 2. Personal Edition: Dit is de zogenaamde trial version. Deze is gratis. Wanneer je ervoor kiest om de Personal Edition te downloaden krijg je, als het ware, de Standard Edition. Deze kan je een maand lang gebruiken. Na een maand worden bepaalde opties uitgeschakeld, zoals het connecteren naar BW, Universes en SQL databases.

Cloud versie

De cloud versie van SAP Lumira is eigenlijk een light versie van de desktop versie, maar dan online.

Je hoeft dus niets te installeren, maar gaat gewoon vanuit je browser naar https://sapanalytics.cloud/.  Het registeren gaat heel snel. Ook hiervan heb je een gratis en een betaalde versie:

 1. Free account: Maak onbeperkt gebruik van Lumira cloud en 1GB aan opslag ruimte
 2. Enterprise edition: Met deze versie krijg je 5GB aan opslag ruimte. Ook heb je de mogelijkheid om user administratie te doen (wie mag wat zien). Een licentie kost ongeveer 22 euro per maand per gebruiker.

Het verschil met de desktop versie is dat je in de cloud versie alleen flatfiles als bron kunt gebruiken. In de desktop versie kan je connecteren aan CSV bestanden, flatfiles, HANA, universes, BW en SQL databases.

In cloud versie is het ook niet mogelijk om je data te preparen. Dit is wel mogelijk in de desktop versie. Je zult er dus voor moeten zorgen dat je alle data netjes hebt geprepareerd in je flat file voor dat je hem up-load naar de cloud.

Server versie

Lumira Server is een soort on-premise installatie van het hele product. De server staat dus in je eigen onderneming (in je eigen IT landschap). Een voorwaarde is wel dat je een HANA installatie hebt draaien.

De voorbeelden in deze blog zijn met Lumira Desktop versie 1.18 en Lumira cloud (free edition) gemaakt.

Data bronnen (datasources)

In Lumira heb je de optie om connectie te maken met de volgende bronnen:

 1. Exel bestanden
 2. Text bestanden
 3. Clipboard: Je kan een tabel van een website bijvoorbeeld kopieren en gebruiken als bron
 4. HANA (online en offline)
 5. Universe
 6. SQL
 7. BW

SAP Lumira datasources

Het leuke is dat wanneer je wilt beginnen om Lumira te ontdekken, je ook een sample data set kunt gebruiken. Ik kies hier voor de welbekende E-Fashion dataset. In dit geval is de E-Fashion dataset gewoon een flat file die wordt meegeleverd met de installatie van Lumira.

Perpareren van data

SAP Lumira Prepare Data

Nadat je de dataset hebt geselecteerd en geïmporteerd kun je beginnen met het prepareren van de data. Dit doe je in het tabje “Prepare”. Je kunt onder andere:

 • Nieuwe kengetallen maken
 • Nieuwe dimensies maken
 • Eigenschappen van kengetallen aanpassen (aggregatie bepalen)
 • Namen veranderen

Wat ook handig is aan het prepareren van de dataset is , is dat je een 2e dataset kan toevoegen aan je analyse (mergen van bijvoorbeeld je plan en actuals). Je kunt hier weer voor alle databronnen kiezen, behalve een directe connectie met HANA en BW.

Omdat ik straks een geografische map wil gebruiken, ga ik alvast geografische dimensies maken. Je kan geografische dimensies maken aan de hand van geo-coordinaten (lengte en breedte graad) of met de namen van steden / landen etc.

In onze dataset hebben we de namen van enkele steden en staten. Het maken van geo-dimensies is dan heel eenvoudig.

Ga op een dimensie staan, klik de opties open en selecteer “Create a geographical hierarchy”. Selecteer daarna “By names”.

SAP Lumira Create a geographical hierarchy

In het volgende menu map je de City aan het veld City en State aan de Region. Lumira probeert hierna de steden in je dataset te herkennen zodat je ze kan gebruiken voor geo-grafieken.

SAP Lumira geographical data

Het mooie is dat Lumira gelijk ook weet bij welke landen de steden horen (in dit geval alleen Amerika). Je hebt dus gelijk een nieuwe dimensie (land) die je ook kan gebruiken in je analyse.

Visualiseren

Nu we klaar zijn met het prepareren van de data kunnen we beginnen met het visualiseren. We kunnen kiezen uit standaard grafieken zoals histogrammen en staafdiagrammen, gewone tabellen en taart diagrammen, maar ook tag-clouds, geo-charts, heat maps en bullet charts.

Het maken van een grafiek is heel makkelijk. Kies het type grafiek en sleep de benodigde kengetallen en dimensies erin (kan ook dubbelklikken op kengetal en dimensie).

SAP Lumira Sales Map

De grafiek hierboven is een geo-bubble chart. Ik heb hier de sales waarde als value geselecteerd, en land als dimensie. In mijn data set, had ik oorspronkelijk geen landen, maar alleen steden. Tijdens het prepareren van de data heeft Lumira automatisch de landen gegenereerd op basis van de steden in mijn data set.

Verder heb je nog de opties om door te drillen naar een lager niveau door in de grafiek het volgende te selecteren:

SAP Lumira Sales Map drill down

Een andere manier is gewoon op de dimensie direct naar een bepaalde laag in de hiërarchie te gaan:

SAP Lumira geographical dimensions

SAP Lumira Sales Map 2

Stories maken

Elke keer als je een grafiek hebt gemaakt, kan je deze opslaan. Je maakt als het ware een soort foto van de analyse die je net hebt uitgevoerd. Een verzameling “foto’s” kun je bij elkaar bundelen. Dit noemen we een story.

Je story kun je opmaken met teksten, plaatjes en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfs-logo en kleuren.

In een story kan je gebruik maken van input controls. Dit zijn filter waarden, die de eindgebruiker kan selecteren in het rapport.

Lumira biedt verschillende templates aan om stories te maken. Kies je voor de optie “Report”, dan heb je de meeste vrijheid qua sizing van objecten.

Cloud

Als je klaar bent met je story kun je hem makkelijk delen met collega’s. In mijn scenario heb ik een gratis cloud account. Via Lumira desktop kan ik rechtstreeks mijn bestand opslaan in de cloud. Er worden eigenlijk 2 bestanden opgeslagen, 1 bestand met de data preparatie, grafieken en stories en 1 bestand met de data zelf.

Nadat het rapport in de cloud is opgeslagen, kan je hem ook delen met collega’s.

Mobile

Stories in de cloud kunnen in principe vanaf elke browser worden benaderd. Dus ook via mobile browsers. Zelf heb ik getest met Safari op de iPhone en iPad en met Chrome op Android. Het scherm op de telefoon is wat klein, maar werkt even goed als op de PC.

IOS gebruikers kunnen ook de SAP BI app (Business Objects Mobile) gebruiken. In de nieuwste versie heb je een optie om te connecteren met de Lumira cloud omgeving.

Overige Lumira features

Een handige feature in Lumira (desktop) is dat je de data set kan schedulen voor refresh. Je hoeft dan bijvoorbeeld alleen een nieuwe flatfile ergens op je PC te zetten en bijvoorbeeld in de scheduele zetten dat hij elk weekend moet updaten (PC moet uiteraard aan staan).

Dit is handig bijvoorbeeld als de data uit BW komt.

Beperking huidige Lumira versie

Enkele beperkingen die ik tot nu toe heb onder vonden:

 1. Connectiviteit met BW: De mogelijkheid om data preparaties te doen heb je niet. Ook is de mogelijkheid om stories te maken er niet. Je kan dus alleen visualisaties maken, maar verder (nog) niets
 2. De cloud versie werkt niet helemaal goed met Internet Explorer 9. Je zult dus moeten upgraden naar een hogere versie, of een andere browser gebruiken

De connectiviteit richting SAP BW staat hoog op de SAP Lumira ontwikkelagenda. De huidige connectie kan echt gezien worden als een “versie 0.1”.

Concluderend

SAP Lumira is een zeer interessant en veelzijdig product. SAP heeft duidelijk aangegeven dat SAP Lumira de spin in het SAP BI web gaat worden. Lees voor meer detail het blog van SAP Mentor Ronald Konijnenburg: “My takeaways from the “#askSAP Analytics Call: SAP BusinessObjects BI Strategy and Roadmap”