Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

vnsg10 december 2013, Ermelo – Met een delegatie van 8 personen heeft Interdobs een bezoek gebracht aan de VNSG Business Intelligence dag. Tijdens dit goed georganiseerde evenement met zo’n 250 bezoekers werd vooruit gekeken. Het thema was “BI uw vooruitkijkspiegel!”. Naast de ruime personele vertegenwoordiging hadden we een mooie stand en verzorgden we twee presentaties.

SAP BusinessObjects Design Studio

Voor ons stond deze dag in het teken van SAP BusinessObjects Design Studio. Recentelijk heeft SAP Press het boek Getting started with SAP BusinessObjects Design Studio van onze collega’s Xavier Hacking en Jeroen van der A gepubliceerd. De VNSG Business Intelligence dag bood een mooi platform om de opgebouwde kennis te delen met de Nederlandse BI community.

Op de Interdobs stand kregen bezoekers een ‘Design Studio demonstratie’ en maakten ze kans op één van de vijf ‘Getting Started’ boeken die werden verloot. De uiteindelijke gelukkigen waren:

 • Gert Meiling
 • Almar van Pel
 • Wilma Timmerman
 • Huub Theunissen
 • Crispian Stones

Tijdens één van de break-out sessies maakten Ron Nooren en Jeroen van der A hun opwachting in een volle zaal voor zo’n 100 personen. ‘Aan de slag met SAP BusinessObjects Design Studio op HANA’ was de titel van de sessie waarin de volgende zaken aan bod kwamen:

 • Positionering van SAP BusinessObjects Design Studio.
 • Status en volwassenheid van het product.
 • Demonstratie van een predictive en what/if  scenario in SAP HANA waarvan de resultaten werden gepresenteerd in Design Studio.

De mannen kregen veel positieve reacties en dat resulteerde weer in veel extra bezoekers op de stand. De presentatie: C4 VNSG BI Themadag Interdobs Aan de slag met SAP Design Studio.

BI-dag-VNSG-2013

BI visie en strategie

Samen met John Wenmakers van AkzoNobel heb ik de sessie AkzoNobel’s toekomstvisie voor Business Intelligence gepresenteerd. John presenteerde het eerste gedeelte waarin hij een toelichting gaf over AkzoNobel en de tekortkomingen van de huidige BI omgeving op de volgende vier aspecten:

 • Architectuur
 • Governance
 • Processen en standaarden
 • Cultuur/mensen

Ik nam daarna het stokje over om uit te wijden over de visie op elke van deze aspecten en de bijbehorende ‘business justification’.

Na een interactieve sessie met zeer veel vragen was het meest opvallende punt voor mij dat verschillende bezoekers, van gerenommeerde SAP gebruikers, aangaven dat ze met exact dezelfde uitdagingen te worstelen. De presentatie: A2 BI Themadag VNSG AkzoNobel

Opvallende zaken

Kort nog enkele opvallende zaken die ik gehoord heb tijdens de vele break-out sessies:

Vanuit de keynote van Eric van Tol:

 • Gartner geeft aan dat 64% van de CIO’s zegt iets te doen of te gaan doen met big data maar in praktijk is maar 8% daadwerkelijk bezig.
 • Er is een trend gaande dat meer en meer bedrijven op zoek gaan naar  ‘informatie leveranciers’ in plaats van tool leveranciers of system integrators.
 • Bedrijven moeten iets gaan doen met ‘big data’. “Spring op een golf en ga ervaring op doen”, zei Eric, die zelf een actieve surfer is.

Uit het verhaal van Bert Hooyman concludeerde ik dat Philips vol heeft ingezet op een ‘Teradata centric BI’ landschap maar dat er nog heel veel werk in het verschiet ligt. Ook de ‘haat-liefde verhouding’ met SAP lijkt nog aan de orde van de dag.

Uit de afsluitende keynote van Waldemar Adams heb ik opgepikt dat:

 • Data scientists de toekomst hebben.
 • Analytics is nog steeds (al 10 jaar) het belangrijkste aandachtspunt van de CIO is.
 • Het streven naar de ‘single version of truth’ uit de tijd is en dat we gebruik moeten maken van het ‘network of truth’.
 • Alle relevante SAP BI info te vinden is op: www.sapbusinessobjectsbi.com/bi-academy

Conclusie

Het was een zeer interessante, inspirerende dag waarop wederom helder werd dat Business Intelligence nog altijd heel actueel is bij veel SAP gebruikers. De komst van HANA en de nieuwe front-end tools bieden zeer veel kansen en mogelijkheden. Deze moet je niet laten lopen, of zoals Eric van Tol het verwoorde: “Ride the wave”.

VNSG-themadag-2013