Optimize
Transform
Visualize
Interdobs
Interdobs de toonaangevende SAP dienstverlener op het gebied van Business Intelligence. Wij bieden advies, beheer en projectondersteuning op de SAP on-premise en de Cloud producten voor data modellering, data analyse, rapportages, dashboards, predictive analytics en HANA.
Optimize
Interdobs is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van de mogelijkheden van de SAP Analytics software en Analytics roadmaps. In onze demo omgevingen experimenteren wij met de nieuwste versies en daardoor kunnen wij uit eerste hand vertellen waar integratie en content aanwezig is en waar nog verder doorontwikkeling benodigd is. Na het samen definiëren van de gewenste stip op de horizon stellen we een pragmatische roadmap op, waardoor de route voorwaarts en eventuele keuzemogelijkheden tussen optimaliseren of vervangen zich zullen openbaren. Interdobs staat voor u klaar!
Transform
Interdobs heeft zich als doel gesteld om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor uw hele organisatie. Van BI Architectuur tot Analytics, van ruwe data uit uw systemen naar getransformeerde, geharmoniseerde en gevalideerde informatie in het Data Warehouse. SAP Data Warehousing is overigens allang niet meer het klassieke SAP BW van vroeger. Met alle nieuwe mogelijkheden om een agile data warehouse op te zetten, met ruimte voor continue (DevOps) ontwikkelingen, en een keuze voor techniek (BW/4HANA of het HANA SQL Data Warehouse), zijn de mogelijkheden voor uw transformatie eindeloos. Wij bepalen graag samen met u de juiste route!
Visualize
Interdobs realiseert op een methodische wijze de data visualisaties die het juiste verhaal vertellen om de vervolgacties in gang te kunnen zetten. We kijken naar ‘de vraag die achter de vraag’ en maken bij de realisatie gebruik van markt standaarden als HICHERT®SUCCESS en Stephen Few.
OPTIMIZE
TRANSFORM
VISUALIZE

Meer dan BI op de SAP TechEd

Op 5, 6 en 7 november heb ik de SAP TechEd in Amsterdam bezocht. Waar mijn collega’s zich hebben gestort op de vele Business Intelligence sessies heb ik mijn blik gericht op de technische tracks.

Dag 1

Dag 1 begon voor mij met de Keynote. Simplification is het nieuwe toverwoord van SAP in de keynote, zowel voor ontwikkelaars als voor de klanten. SAP HANA is het platform dat voor stabiliteit snelheid en redundantie van data moet zorgen. Fiori is de verzamelnaam van nieuwe gebruikersvriendelijke applicaties van veelgebruikte business processen draaiend op het HANA platform en beschikbaar zijn voor devices als smartphone, tablet, desktops. De keynote laat enkele korte demo’s zien van het gebruik van HANA en de performanceverbeteringen die daar inherent aan zijn. Managementinformatie is in een mum van tijd beschikbaar. Ook hoe Fiori op een gebruikersvriendelijke en eenvoudige manier de gebruiker van de vereiste data kan voorzien om daarop te acteren is in een demo zichtbaar. Als ontwikkelaar is het ook mooi om te zien wat voor mogelijkheden de HANA Studio (gebaseerd op Eclipse) biedt. Voorwaarts en achterwaarts debuggen door Javascript code, en het snel kunnen aanpassen van JavaScript dan wel ABAP code zijn daarvan voorbeelden.

Na de keynote ben ik de technische details gaan bekijken. De eerste sessie ging over ‘Data extractie voor SAP HANA via SAP DataServices’. Het was een Hands-on workshop waarin op twee verschillende manieren data wordt ontsloten naar HANA. Via de SAP DATA workbench is het mogelijk om data te ontsluiten vanaf een Sybase ASE database naar SAP HANA. Daarnaast hebben we kunnen ervaren hoe we via de SAP Dataservices Designer data kunnen laden uit HANA, transformaties hierop uitvoeren en uiteindelijk in een HANA database plaatsen.

Tijdens sessie 2 en 3 heb ik me verdiept in het gebruik van de HANA cloud Integration applicatie. In deze twee sessies werden mooie voorbeelden getoond van het gebruik van integratietools in de SAP HANA cloud. Het modelleren van interfaces, gebruik makend van SOAP of SFTP (veel meer mogelijkheden zijn nog niet beschikbaar), maar ook het hergebruik van bestaande custom-made mappings (van bijvoorbeeld Succesfactors) zijn onderwerpen die zijn behandeld in deze workshops.

 

Dag 2

Dag 2 stond in het teken van Process Orchestration en ABAP on HANA.

Process Orchestration is de opvolger van SAP Process Integration (SAP PI). Het eerste grote verschil met SAP PI is dat Process Orchestration alleen nog maar op de JAVA stack draait, terwijl Process Integration nog in veel gevallen een dual stack applicatie is. Er zijn migratietools aanwezig die het mogelijk maken om de migratie uit te voeren van de dualstack naar de single javastack.Process Orchestration bestaat uit PI, BRM (Business Rule Management) en BPM (Business Process Management). Het huidige PI systeem bevat de mogelijkheid gebruik te maken van ccBPM (cross component BPM) dat is geïntegreerd met SAP Workflow (op de ABAP stack). Kortom ccBPM kan alleen maar draaien op een dualstack en dat is vanaf PO niet meer ondersteund. Groot nadeel van de ccBPM is ook de performance. Het ontwikkelen van services, interfaces en BPM’s in PO vindt plaats in een Eclipse tool. Ook daarin verschilt PO van het huidige PI. Overigens blijft de dualstack nog ondersteund door SAP tot aan 2020.

Process Orchestration is in veel opzichten vergelijkbaar met de HANA Cloud Integration. De integration flows hebben dezelfde opzet. Hoe kunnen we PO en HCI positioneren? Voor bedrijven waar nog geen middleware tool als PI aanwezig is, is HCI een goede oplossing. In de Cloud is al een aantal kant en klare oplossingen beschikbaar die de implementatie van integratie oplossingen voor een bedrijf kunnen versnellen. Momenteel is de oplossing voor HCI echter voornamelijk gericht op Financial Services. Als de oplossingen binnen de Cloud niet voldoen aan de wensen van de klant zijn extra ontwikkelactiviteiten nodig. Voor bedrijven die wel al een middleware oplossingen als PI hebben is het niet logisch om daarnaast nog een alternatieve oplossing als HCI te laten draaien. Dit maakt de architectuur eerder onoverzichtelijk. Wel kan er behoefte zijn om gebruik te makken van oplossingen die aanwezig zijn in de HCI zoals SuccessFactors. Het lijkt er overigens op dat deze mogelijkheid ook vanuit PI aanwezig is. PO draait niet noodzakelijkerwijs op HANA. Vooral op het gebied van PI zijn de performance voordelen minimaal.

Daarna heb ik me verdiept in ABAP code op HANA. HANA is naast een platform ook een database. ABAP code benadert de database via SQL. De overgang naar een HANA database heeft ook gevolgen voor het gebruik van SQL in de ABAP. Nog steeds is het gebruik van SQL, zoals dat in de huidige omgevingen aanwezig is, mogelijk binnen HANA. Toch zijn er enkele redenen om de bestaande code onder de loep te nemen op het gebied van het benaderen van de database. Dit zijn:

  1. Controleren of de functionaliteit hetzelfde blijft;
  2. Zoeken naar mogelijkheden om de performance te verbeteren.

Het gebruik van advanced SQL in HANA bevat daarnaast veel meer mogelijkheden dan de SQL in de huidige ABAP code (zie ook dag 3).

Dag 3

Een mooi voorbeeld van een sessie waarin duidelijk te zien is welke weg SAP is ingeslagen op het gebied van applicaties was ‘Building an end to end application from HANA via ABAP to SAPUI5’.

Alle ontwikkelingen vinden plaats in Eclipse, net als de HANA Studio. ABAP op HANA laat de veranderingen zien op het gebied van SQL (advanced SQL). Het is mogelijk om van meer SQL features gebruik te maken dan in de huidige ABAP code (Open SQL). Daarnaast is het mogelijk om enorme hoeveelheden data te tonen in de ALV grid afkomstig uit de in-memory database. Dit kan door gebruik te maken van IDA (Integrated Data Access). De gebruiker merkt uiteindelijk het verschil niet behalve dat de ALV significant meer data kan tonen dan de huidige ALV. External views en database procedure proxies zijn ook belangrijke vernieuwingen op die ABAP op HANA met zich mee brengt. Door een external view (de external view is bijvoorbeeld een kopie van een analytic view op de HANA database) en een procedure proxy vanuit HANA te importeren in de ABAP dictionary is het mogelijk deze te benaderen in de ABAP via open (advanced) SQL en ‘Call database Procedure’. Een database procedure proxy is vergelijkbaar met een functiebouwsteen of een methode om specifieke data te selecteren. De Database procedure en database view vanuit HANA zijn te transporteren door ze toe te voegen aan een HANA transport container en de HANA transport container te koppelen aan het ABAP transport Request.

Waar de business logica voornamelijk in ABAP is geprogrammeerd, is de User interface gemaakt met behulp van SAPUI5. Middels het open data protocol (ODATA service) zijn de services beschikbaar in SAPUI5 via de SAP Netweaver Gateway en daarmee ook beschikbaar voor allerlei devices zoals desktops, laptops, tablets en smartphones. Via de SAPUI5 Repository Team Provider zijn de lokaal in Eclipse ontwikkelde applicaties te importeren in de SAPUI5 ABAP repository.